9.4 C
De Bilt

Gezond, groen en gezellig in Olst-Wijhe met een vaste ploeg voor onderhoud

Sinds haar oprichting in 2016 kwam Stichting Eetbaar Olst-Wijhe op verschillende plekken in actie voor meer groen en biodiversiteit in onze leefomgeving. Vele tientallen Olstenaren lieten daar hun sporen achter. Zo lag er naast de kersverse Aardehuiswijk een kale, dichtgereden kleivlakte met plassen. Deze is nu volop begroeid met planten, de bodem is op veel plekken prachtig rul geworden, de vijver en zijn bewoners verrijken het hele ecosysteem, terwijl de buurtmoestuin een voedzame leer- en ervaringsplek vormt en de contouren van een open voedselbos zich beginnen af te tekenen. Verderop langs het spoor ligt de ParticiPerenBongerd, die halverwege zijn transformatie al zo’n 20 soorten fruit- en notenbomen telt.

Groene Lint

Het Groene Lint van hagen en inheemse bomen groeit aan beide kanten van de Kneu, waarlangs het loopt vanaf de dijk en uiterwaarden richting spoor en de bossen daarachter, en de groene ‘hotspots’ ecologisch verbindt. En dit voorjaar zorgt EOW er mede voor dat het kerkplein van Olst met hulp van inwoners en scholieren een vergroeningsslag gaat krijgen.  

Zo hebben we met elkaar al best wat waarde toegevoegd, en trouwens ook geld van buiten geïnvesteerd. Daar gaan we natuurlijk graag weer mee verder. Tegelijkertijd laten deze groene plekken zien dat ze met af en toe wat aandacht nog vitaler en veerkrachtiger worden, meer voedsel en schuil- en nestelplekken voor vrij levende diersoorten bieden, en het landschap voor onszelf aantrekkelijker maken. En daarvoor roepen we als EOW graag een vaste ploeg voor onderhoud in het leven. 

Doe ook iets voor je leeggebied

Misschien word je al langer blij van het idee om iets moois en waardevols voor je eigen leefgebied te doen, en meer over de natuur te leren. Of heb je zin om af en toe lekker buiten lichamelijk aan het werk te zijn en klussen te klaren. Of zoek je anderen om te leren kennen wie je regelmatig samen optrekt en het leuk hebt. Er zijn zoveel redenen waarom je deel zou willen zijn van een onderhoudsteam, dat op den duur zelfstandig kan bepalen waar iets nodig is, dat gereedschap van EOW gebruikt en beheert, dat vertrouwd raakt met alle plekken, misschien af en toe mensen wil rondleiden – en zelf af en toe in het zonnetje wordt gezet. 

Zegt het je iets, heb je vragen of wil je je aanmelden? Mail ons op eetbaarolstwijhe@gmail.com, en we nemen contact met je op. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio