12.7 C
De Bilt

Gft-containers worden extra gecontroleerd

Zwartewaterland – ROVA gaat vanaf deze week gft-containers in Zwartewaterland extra controleren op inhoud. “Gft scheiden we al heel lang”, zegt wethouder Harrie Rietman. “In de meeste gevallen gaat dat goed. Helaas komen we ook nog wel eens vervuiling in de container tegen. Zoals luiers en plastic. Daar wordt de komende tijd extra op gecontroleerd. Let daarom goed op wat je in de container gooit.

ROVA onderzoekt geregeld de verschillende afvalstromen uit Zwartewaterland. Zo blijkt uit analyses
dat gft (groente-, fruit- en tuinafval) en pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en
drankenkartons) in onze gemeente vervuild zijn.

Meeste inwoners doen goed hun best

Gelukkig scheiden veruit de meeste inwoners actief hun afval, weet Rietman. “Zij verdienen een compliment. 85 procent van ons afval wordt gescheiden. Daarmee zitten we boven het gemiddelde. Toch belandt er ook nog afval in het gft dat er niet tussen hoort. Zoals luiers en plastic zakken. Daarvoor loopt nu de publiekscampagne #Terugwinnaars. Onlangs kregen onze inwoners bijvoorbeeld een folder in de bus met informatie hoe zij afval moeten scheiden.”

En dan is er helaas ook nog een groep die er met de pet naar gooit. Onlangs trof ROVA een gftcontainer vol met bouwafval aan. Er zat van alles in, behalve gft. “Eén zo’n container kan betekenen dat de hele vracht wordt afgekeurd”, zegt de wethouder. “Het afval wordt dan verbrand. Dat is slecht voor het milieu en veel duurder dan recyclen. Indien de gemeente hierdoor veel extra kosten maakt, zal de afvalstoffenheffing omhoog gaan.”

Voorlopers gaan controleren gft-containers

De komende periode zullen ROVA en de gemeente extra handhaven. “Bij de gft-inzameling in Zwartewaterland gaan voorlopers mee”, legt de wethouder uit. “Zij controleren het afval in de containers en gaan met mensen in gesprek. Bij vervuiling wordt de container niet geleegd. Er komt een flyer aan te hangen. Daarop staat wat in de container zit dat er niet in thuis hoort. Ook staat de datum van een extra ophaalronde vermeld. Is de vervuiling dan uit de gft-container gehaald, dan wordt de container alsnog geleegd. Is de container nog steeds vervuild, dan volgt een boete. Bij extreme vervuiling zoals containers met bouw- en sloopafval wordt gelijk beboet.”

#Terugwinnaars: campagne voor afval scheiden

Afgelopen april ging in Zwartewaterland de publiekcampagne #Terugwinnaars van start. Hiermee wijzen de gemeente en de ROVA onze inwoners op het belang van afval scheiden. “We willen mensen bewust maken. Daarvoor gebruiken we advertenties op sociale media en in de Stadskoerier en we doen publieksacties”, zegt Rietman. “Ook hebben we huis aan huis een folder verspreid, waarin staat welk afval in welke container moet.”

#Terugwinnaars laat zien dat afval scheiden gemakkelijk is, maar ook wat er met goed gescheiden grondstoffen gebeurt. “Oud glas wordt weer nieuw glas en gft wordt omgezet tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost”, weet Rietman. “Van ingezameld pmd maken we nieuwe verpakkingen, bankjes en bloembakken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio