13.6 C
De Bilt

Groen Klimaatplein Tuk biedt inspiratie voor een groene tuin

Wethouder Melvin Smit gaf op donderdag 1 juni samen met adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland, Brenda Horstra en Hans van Wijnen, dagelijks bestuurslid van Waterschap Drents Overijsselse Delta, de aftrap van het Groen Klimaatplein bij tuincentrum GroenRijk in Tuk. Het Groen Klimaatplein Tuk is ontstaan uit een samenwerking van de gemeente Steenwijkerland, Tuinbranche Nederland, Waterschap Drents Overijsselse Delta en GroenRijk Tuk. Bezoekers kunnen er inspiratie op doen of advies vragen voor hun tuin. En alle planten en producten voor een groene en klimaat-adaptieve tuin zijn er overzichtelijk verzameld op één plek. Door het vergroenen van de tuin wordt wateroverlast voorkomen en is er minder hitte.

Wat biedt het Groen Klimaatplein

Op het Groen Klimaatplein vinden bezoekers verschillende ‘inspiratie tuintjes’ die laten zien welke planten passen bij een waterrijke tuin, bijen- of vlinderrijke tuin of een onderhoudsarme tuin. Ook is er informatie over het aanleggen van een groen dak en het verwerken van water in de tuin, zodat er na een fikse regenbui geen wateroverlast ontstaat. Speciaal opgeleide tuincentrum medewerkers kunnen advies geven bij het ontwerpen van de tuin. En helpen de bezoekers graag met tips of het beantwoorden van vragen.

Wethouder Melvin Smit: “Als gemeente proberen we onze openbare ruimte zoveel mogelijk te vergroenen en klimaatbestendig te maken. Maar inwoners kunnen zelf ook veel doen om hun eigen leefomgeving te vergroenen. Daarom zijn we als gemeente ook heel erg blij met initiatieven als dit Groen Klimaatplein. Zo kunnen we samen de strijd tegen hevige regenval en grote droogte tot een succes maken. Wij helpen door subsidie aan te bieden op gebied van vergroening en waterbesparing. Maar ook door mee te doen aan initiatieven zoals dit Groen Klimaatplein.”

Subsidie voor verduurzamen tuin

Wie zijn tuin wil aanpakken, kan subsidie aanvragen bij de gemeente voor de volgende maatregelen: regenwater afkoppelen van het riool, een regenwatervoorziening plaatsen (bijvoorbeeld een regenton), een groendak of -gevel aanleggen, stenen vervangen door groen (zoals planten en bloemen), een boom planten of regenwater opnieuw gebruiken (bijvoorbeeld met een watertank om het toilet mee door te spoelen). Inwoners kunnen de maatregelen zelf of door een hovenier laten uitvoeren. De subsidie is aan te vragen via: www.subsidieaanvragen.nl/gemeente/steenwijkerland.

Meer informatie

Benieuwd naar het Groene Klimaatplein? Breng een bezoekje aan GroenRijk Tuk of ga naar www.groenklimaatplein.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio