31.4 C
De Bilt
vrijdag, 12 augustus 2022

GroenLinks Olst-Wijhe wil nieuwe bewoners lokken

OLST – Een sport- en cultuurvoucher voor alle nieuwe inwoners, soepeler bouwprocedures, en schoolgebouwen die multifunctioneel worden benut. GroenLinks Olst-Wijhe wil deze en andere zaken proberen te regelen als de partij zetels in de gemeenteraad weet te veroveren op 21 maart.

De kernen van Olst Wijhe trekken steeds meer belangstellenden, die er graag willen wonen. Jonge gezinnen moeten in steden als Zwolle en Deventer vaak lang zoeken en wachten op een geschikte woning. Mede daardoor groeit de aantrekkingskracht van de aangrenzende plattelandsgemeenten.

Actief inspelen

GroenLiinks vindt dat een kleine gemeente als Olst-Wijhe op het gebied van huisvestingsbeleid sneller kan en moet schakelen, en zo actief op die belangstelling kan inspelen.

Olst-Wijhe heeft woningzoekenden hoe dan ook veel te bieden, vindt de partij. De twaalf kernen die de gemeente rijk is, liggen midden in het groen. Ook bieden zij rust, wat aantrekkelijk is voor gezinnen die iets anders zoeken dan grote nieuwbouwwijken zoals Colmschate, de Vijfhoek, Zwolle Zuid of Stadshagen. Bovendien liggen Zwolle, Deventer en Raalte op steenworp afstand en zijn makkelijk te bereiken per fiets, openbaar vervoer of auto.

Alles uit de kast

GroenLinks Olst-Wijhe wil naar eigen zeggen alles uit de kast halen om de kernen te laten bloeien. Zo moet het bouwen makkelijker worden voor jonge mensen die er willen blijven wonen, wat tegelijkertijd helpt de vergrijzing tegen te gaan. De partij vindt dat de gemeente hierin creatiever kan samenwerken met de plaatselijke belangenorganisaties en woningcorporaties. Daarnaast moet meer geïnvesteerd worden in onderscheidende scholen, fijne winkels en een bloeiend cultureel leven, dat zich niet beperkt tot de twee grootste dorpen Wijhe en Olst, maar verspreid is terug te vinden in alle kernen. Nieuwe inwoners in de gemeente wil GroenLinks verwelkomen met een voucher om een jaar lang deel te nemen aan een culturele of sportieve activiteit, zoals bijvoorbeeld een toneel- of zangcursus, de voetbal- of tennisvereniging.

Dorpshuiskamers

Ook wil GroenLinks de in ontwikkeling zijnde plannen voor geconcentreerde nieuwbouw voor het basisonderwijs benutten, om het sociale en culturele leven in de kernen te versterken. Zowel de nieuwbouw als leegstaande schoolgebouwen zouden meerdere maatschappelijke en culturele functies voor de gemeenschap moeten krijgen. Elke kern die nog geen eigen dorpshuis heeft, krijgt als het aan GroenLinks ligt, zijn eigen Dorpshuiskamer. Een trefpunt dat wordt beheerd voor en door dorpsgenoten. Waar ruimte is voor het samen drinken van een kopje koffie, maar ook plek biedt aan kleinschalige initiatieven uit de buurt. Of onder regie van ‘Ut Huus’, langs de kernen reizende culturele evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio