31.4 C
De Bilt
vrijdag, 12 augustus 2022

Jeugdburgemeesters Eva en Marthe lopen mee met burgemeester Strien

Olst-Wijhe – Marthe en Eva van OBS de Peperhof hebben op 15 februari de opdracht droomschoolpresentatie gewonnen. Als winnaars mochten zij op de dag van de verkiezingen een ochtend meelopen met burgemeester Ton Strien. De burgemeester haalde zijn twee jeugdburgemeesters op van school. Daar nodigde hij de hele klas uit voor een ontbijt en een rondleiding in het gemeentehuis in juni. Vervolgens gingen ze op pad.

 

Onder het genot van een lekker stukje vlaai en een glas limonade maakte het drietal nader kennis. De burgemeester gaf algemene uitleg over de verkiezingen waarna ze samen het stembureau in het gemeentehuis bezochten. Van stempas tot kandidatenlijst en van stemhokje tot stembus. Alles werd toegelicht en bekeken. Aansluitend werden ook het stembureau in het Holstohus in Olst en in St. Willibrord op de Boskamp bezocht. De burgemeester was uitgenodigd om uitleg over de verkiezingen te geven aan groep 7/8 van de Aloysiusschool. Marthe en Eva kregen als jeugdburgemeesters een ereplekje aan het hoofd van de tafel. Ze sloten de ochtend af met een lekkere tosti en een ijsje. Daarna bracht de burgemeester de meiden terug naar school. Daar legden zij hun functie als jeugdburgemeesters neer door hun zelfgemaakte ambtsketen weer af te doen. De burgemeester vervolgde zijn ronde langs de stembureaus terwijl Marthe en Eva hun ouders enthousiast konden vertellen over hun meeloopdag. De jeugdburgemeesters kijken terug op een leuke dag. Eva en Marthe: “We vonden de rondleiding in het gemeentehuis heel leuk. We weten nu waar de burgemeester zijn keten bewaart en we weten precies hoe het stemmen in elkaar zit. Niet iedereen mag een dag mee met de burgemeester. Wij mochten dat wel, dat vinden we heel bijzonder.” 

 

Scholenplan

De opdracht droomschool komt voort uit het scholenplan waarbij de gemeente samen met de scholen de politiek, democratie, staatsinrichting, participatie, maar ook de gemeente onder de aandacht brengt bij de jeugd. Zij hebben immers de toekomst! Zo wordt er een passend en actueel programma gemaakt, dit keer voor de middenbouw. Volgend schooljaar komen de bovenbouwklassen aan bod en het jaar daar op – net als afgelopen schooljaar – zijn de onderbouwklassen aan de beurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio