12.4 C
De Bilt

Jeugdzorg in Staphorst functioneert naar behoren

De rekenkamercommissie (RKC) van Staphorst heeft onderzoek gedaan naar de Jeugdzorg in Staphorst. De belangrijkste conclusie is dat de huidige manier van werken en de inrichting van de uitvoering prima past bij de gewenste kwaliteit van zorg die wordt geboden.

Rekening houden met specifieke cultuurkenmerken van Staphorst

Dat baseert de RKC onder andere op het volgende. De gemeente houdt rekening met de specifieke cultuurkenmerken van de Staphorster gemeenschap en de gemeente heeft korte lijnen met netwerkpartners en een langdurige relatie met de gezinnen via de consulenten van de toegang tot de jeugdzorg. De gemeente en de partners zetten daarom extra in op preventie en vroegsignalering.

Korte lijnen

Bovendien is in Staphorst sprake van korte lijnen tussen de voor gezinnen belangrijke netwerkpartners zoals basisscholen, (school)maatschappelijk werk, jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen en huisartsen. Daardoor, zo is het oordeel van de RKC, is het aanbod van jeugdzorg in de gemeente passend en van goede kwaliteit.

Op goede manier verder

‘Daarmee kan Staphorst op een goede manier verder de toekomst in’, zegt voorzitter Jan Mastwijk van de RKC. Waar hij direct aan toevoegt: ‘Maar dan moet wel worden geïnvesteerd in extra middelen en capaciteit. De afgelopen jaren lukte het de gemeente niet of nauwelijks om binnen de gestelde begrote kaders te blijven. Dit vraagt dus om aandacht als de gemeente de huidige kwaliteit van de Jeugdzorg overeind wil houden.’

De RKC doet de gemeenteraad, in het verlengde van de constateringen en conclusies een paar aanbevelingen, waarvan de belangrijkste is: Houd scherp zicht op de uitgavenontwikkeling, maar blijf de kwaliteit van de hulp centraal stellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio