12.7 C
De Bilt

Jongeren willen jongerenontmoetingsplek (JOP) in Lemelerveld

Dalfsen – Op maandag 3 december 2018 behandelt de raadscommissie van de gemeente Dalfsen een voorstel over het plaatsen van een jongerenontmoetingsplek (JOP) in Lemelerveld. Jongeren uit Lemelerveld hebben met steun van het jongerenwerk van SAAM Welzijn op eigen initiatief over hun wens en de locatie overleg gevoerd met de omgeving, politie en de gemeente. De beoogde locatie voor de JOP in Lemelerveld is de noordzijde van Sportpark Heidepark. Het college van burgemeester en wethouders stelt tevens voor de skatebaan te verwijderen en samen met de omgeving te kijken naar een nieuwe invulling van de vrijgekomen ruimte.

 

De gemeente vindt het belangrijk dat de jeugd een eigen plaats heeft om elkaar te ontmoeten. “Net als bij de JOP in Dalfsen zijn de jongeren zelf verantwoordelijk voor het succes van de JOP; we zijn beducht op eventuele overlast door bijvoorbeeld geluid of afval. Daarom hebben we in samenwerking met SAAM Welzijn en jongeren huisregels opgesteld”, aldus wethouder Uitslag. De gemeente evalueert de JOP met enige regelmaat in samenwerking met jongerenwerk, belanghebbenden, omwonenden en politie. “Daarmee zijn de randvoorwaarden voor een succesvolle JOP aanwezig. En ik hoop écht dat het voor alle partijen een succesvol halfjaar gaat worden.” De JOP wordt in eerste instantie voor twee jaar vergund en in de tussentijd wordt een permanente vergunning onderzocht.

 

Skatebaan

Het voorstel om de skatebaan te verwijderen vloeit voort uit het feit dat de skatebaan niet gebruikt wordt om te skaten. Wethouder Uitslag legt uit waar het voorstel, om de skatebaan te verwijderen, vandaan komt: “Allereerst omdat de skatebaan niet gebruikt wordt waarvoor die is bedoeld. En wanneer deze gebruikt wordt, zorgt dit voor geluidsoverlast voor de buurt. Verder is de skatebaan bijna afgeschreven en zal deze op korte termijn vervangen of verwijderd moeten worden. De realisatie van een JOP is een goed moment om na te denken over een alternatief voor de skatebaan.”

 

Achtergrond jongeren

De groep jongeren varieert in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar. Ze kennen elkaar goed onder andere door sport, familie, gemeenschappelijke vrienden en activiteiten in het jongerencentrum van SAAM Welzijn. De jongeren hebben een gezamenlijke groepsapp met het jongerenwerk en de politie. De ouders van de jongeren staan in contact met de jongerenmedewerker van SAAM Welzijn. Ook is er goed contact met jeugdagente Milou Blikmans: “Het is een leuke groep jongeren, die goed aan te spreken is op hun gedrag. Naast contact met de jongeren zelf heb ik ook contact met hun ouders. Ik ben trots op het eigen initiatief en hoe netjes ze het proces doorlopen hebben.”

 

In overleg

Begin 2018 is de groep initiatiefnemers letterlijk langs de deuren in de omgeving van het sportpark geweest. Tijdens een buurtbijeenkomst hebben de initiatiefnemers hun wens toegelicht en is men in gesprek gegaan met de buurt. De initiatiefnemers hebben de uitkomsten van deze bijeenkomst met de omgeving en met wethouder Uitslag gedeeld. Hierop zijn andere locaties rondom sportpark Heidepark aangedragen. De gemeente heeft deze locaties vanuit ruimtelijk perspectief onderzocht. Tijdens een buurtbijeenkomst zijn in gezamenlijkheid de voor- en nadelen van deze locaties onderzocht. Uiteindelijk is gekozen om de noordzijde van Sportpark Heidepark aan te wijzen als meest geschikte locatie voor een JOP.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio