16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Basisschoolleerlingen en leerlingen Capellenborg denken na over toekomst Olst-Wijhe

In de ‘doe-week’ van de Capellenborg in Wijhe zijn zo’n 55 leerlingen op een creatieve manier bezig geweest met de toekomst van Olst-Wijhe. En op vier basisscholen hebben kinderen collages gemaakt (of gaan ze nog maken) hoe hun toekomst in Olst-Wijhe eruit moet komen te zien. Wethouder Judith Compagner: “Wij willen graag van kinderen en jongeren weten wat zij belangrijk vinden voor hun toekomst. Hoe willen zij dat hun gemeente er in het jaar 2050 uitziet? Allemaal informatie die wij meenemen bij het maken van de Toekomstvisie van Olst-Wijhe, want de keuzes die we vandaag maken zijn van invloed op hun toekomstige leefomgeving.”

Schoolopdracht Capellenborg

De basisschoolkinderen kregen een vrije opdracht om uit te werken hoe Olst-Wijhe eruit ziet in het jaar 2050. Zo ontving wethouder Judith Compagner al een paar hele mooie werkstukken van openbare basisschool De Wije. Leerlingen van de Capellenborg kregen in hun ‘doe-week’ eerst uitleg over wat een gemeente doet en over het doel van de Toekomstvisie. Vervolgens gingen zij in hun lessen met elkaar brainstormen en maakten zij ansichtkaarten met de tekst ‘Groetjes uit… 2050! Dat leverde hele mooie resultaten op.

Ook konden leerlingen stellingen ‘swipen’: naar links of rechts vegen als je het wel of niet eens bent met de stelling over de leefomgeving. Bijvoorbeeld of ze meer ruimte voor groen of meer ruimte voor parkeren willen. Wethouder Judith Compagner: “Vanmiddag hebben de leerlingen van de Capellenborg hun ansichtkaarten aan mij laten zien. Ik ben onder de indruk van hun ideeën over de toekomst van Olst-Wijhe, bijvoorbeeld over wonen langs of op de IJssel, hoogbouw, ruimte voor boeren en het gebruik van robots. Het gaat ook echt over hun toekomst, want in 2050 zijn deze leerlingen rond de 40 jaar.”

De kernenwethouders en ambtenaren komen in april naar inwoners toe met Swipocratie

De leerlingen van de Capellenborg mochten als eerste kennismaken met de online participatietool Swipocratie. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het blijkt een leuke manier te zijn om op de telefoon stellingen naar links of rechts (eens of oneens) te swipen/vegen.

Wethouder Judith Compagner: “In de maand april gaan de kernenwethouders en ambtenaren naar kernen, markten en andere bijeenkomsten/plekken toe. We hebben borden bij ons met de keuzes die er zijn voor de toekomst van Olst-Wijhe. Daarin zitten verschillende dilemma’s. Door het ‘swipen’ kunnen inwoners aangeven welke keuze zij zouden maken. Het helpt ons om echt een Toekomstvisie te maken met en voor onze inwoners, want het moet geen toekomstvisie worden van de gemeente, maar van de gemeenschap. Dus pak die kans!”

Voor iedereen die in april geen kernenwethouder of ambtenaar tegenkomt maar wel wil ‘swipen’: dat kan op https://olst-wijhe.swipocratie.nl/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio