9.8 C
De Bilt

Leerzame fietspuzzeltocht langs havezaten Olst-Wijhe

Wijhe – Met een klein en gemakkelijk toegankelijk geschiedenisboekje, gecombineerd met een fietspuzzeltocht en een lespakket voor de basisschool, zet samensteller Ton Keesom de (voormalige) havezaten van Olst-Wijhe voor jong en oud op de kaart. Wethouder Anton Bosch krijgt op 14 september het eerste exemplaar overhandigd tijdens het open monumentenweekend.  De boekjes zijn vanaf dat moment  gratis verkrijgbaar bij de toeristische punten in de gemeente.

Olst-Wijhe kent van oorsprong 14 havezaten: Het Anem, Averbergen, Boskamp, Boxbergen, Dingshof, De Gelder, De Haere, Groot Hoenlo, Hagenvoorde, Herxen, Hogenhof, Krijtenberg, Langeveldslo en ’t Nijenhuis. Helaas bestaan er nu nog maar 5. De andere zijn weliswaar verdwenen, maar hebben soms nog kenmerken in het landschap achtergelaten. De sporen, de nog te bezichtigen gebouwen, de locaties en het leven van de voormalige bewoners vormen een belangrijk deel van de geschiedenis van Olst-Wijhe. Keesom stelde een fietspuzzeltocht samen die leidt langs de havezatenplaatsen. Bij de fietstocht wordt ook beknopte informatie gegeven over de geschiedenis van de havezaten en haar adellijke families. De vragen in het boekje helpen nog eens extra goed naar de omgeving te kijken en je te verplaatsen naar de tijd tussen 1300 en 1800.

Overhandiging eerste exemplaar

Bezit en geloof waren indertijd belangrijk om een bestuursfunctie uit te oefenen via de Ridderschap  van Overijssel op provinciaal of landelijk niveau. Dit en andere wetens-waardigheden worden in simpele bewoordingen uitgelegd in het geschiedenisboekje over havezaten dat bij de fietstocht hoort. Het eerste exemplaar  wordt op zaterdag 14 september om 10.00 uur uitgereikt aan Wethouder Anton Bosch van cultuur en vrijetijdseconomie in de Hervormde Nicolaaskerk in Wijhe. Hiervoor is iedereen van harte uitgenodigd. Aanwezigen kunnen ter plekke een exemplaar meenemen.

Leren over havezaten

Het boekje is niet alleen handig als achtergrondinformatie bij de fietstocht, het vormt ook het uitgangspunt van een lessenserie over havezaten als lokaal erfgoed. Hierin gaan kinderen onder meer aan de slag om aan de hand van de familiewapens van de voormalige bewoners een eigen familiewapen te maken.

Jong en oud samen op pad

De unieke combinatie van geschiedenisboekje, lespakket en fietspuzzeltocht maakt dat jong en oud samen op pad kunnen en op een plezierige manier kunnen leren over prominente plekken uit de lokale geschiedenis. Het zet Olst-Wijhe weer eens op een bijzondere manier op de kaart. De gemeente en de Stichting Kunst- en Cultuur Olst-Wijhe ondersteunen dit initiatief van harte en hielpen het financieel mogelijk te maken.

Toeristische punten in de gemeente

Primera Boekhandel, Langstraat 43, Wijhe; Blz. Boekhandel Korten, Aaldert Geertsstraat 19, Olst, Bibliotheek, Kerkstraat 1, Wijhe; Holstohus. Jan Schamhartstraat 5, Olst, Wijhes Museum, Kerkstraat 23, Wijhe en Infocentrum IJssel Den Nul, Rijksstraatweg 109, Den Nul.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio