15.1 C
De Bilt

Kom ook over de brug: lever ‘gevonden’ verkeersborden in!

Hangt er bij jou thuis een verkeersbord op je slaapkamer? Of prijkt er een straatnaambordje aan de schutting van jullie tuin? Inleveren van gestolen of ‘gevonden’ verkeers- en straatnaamborden kan binnenkort in de gemeente Kampen zonder ervoor gestraft te worden. De afgelopen jaren zijn er tal van borden ontvreemd of meegenomen. Dat kost niet alleen al snel 125 euro per bord, het kan ook voor verkeersonveilige situaties zorgen. Tijd voor (een inlever)actie dus!

Initiatief van medewerkers gemeentewerken

De inleveractie is een initiatief van de medewerkers van Gemeentewerken zelf. Zij zagen de afgelopen jaren diverse borden, hoofdzakelijk verkeersborden, verdwijnen. De gemeente Kampen leidt hierdoor aanzienlijke schade wat per jaar al gauw oploopt tot zo’n € 40.000. Behalve de financiële schade, is het ook verkeersonveilig als er bebording mist. Verkeersdeelnemers missen informatie en zien niet goed wat de regels ter plekke zijn. Niet alleen zijzelf maar ook anderen kunnen hier het slachtoffer van worden.

Strafbaar en onveilig

Een bord meenemen is verboden. Ook als het langs de weg ligt. Het zijn eigendommen van de gemeente en daarmee is het diefstal. Word je betrapt, dan krijg je – bij de eerste keer – een geldboete van een bedrag tussen € 100 en € 200, plus een strafblad.

Lever ze tijdelijk gratis en straffeloos in

Misschien was je je er niet zo van bewust. Dan kun je nu profiteren van een tijdelijke actie en de gestolen / gevonden verkeers- of straatnaamborden inleveren zonder ervoor gestraft te worden. Je maakt zelfs kans om een gepersonaliseerd bord naar keuze te winnen. Leuk en legaal! De terugbrengactie is eenmalig, een uitzondering dus. Word je hierna betrapt op het weghalen of in bezit hebben van een verkeersbord, dan worden de kosten in rekening gebracht en wordt er aangifte gedaan.

De gemeente streeft ernaar om minimaal 75 borden terug te krijgen. Maar daar is het niet alleen om te doen. Burgemeester Sander de Rouwe: “Met deze actie nemen we de drempel van het strafbaar stellen eenmalig weg en hopen daarmee dat de actie slaagt. Maar daarnaast willen we mensen ervan bewust maken dat het meenemen van verkeersborden diefstal is en wel degelijk strafbaar is. Als je ervoor wordt gepakt, krijg je een strafblad en een geldboete. Elk bord dat wordt ingeleverd, is winst.”

Inleverdata, tijden en locaties

  • vrijdag 7 oktober 2022 van 18.30 tot 20.30 uur
  • zaterdag 8 oktober 2022 van 8.30 tot 10.30 uur
  • vrijdag 14 oktober 2022 van 18.30 tot 20.30 uur
  • zaterdag 15 oktober 2022 van 8.30 tot 10.30 uur

De borden kunnen op de volgende locaties worden ingeleverd:

  • Brunnepe, parkeergarage Buitenhaven (t.h.v. tweewielercentrum Kok)
  • Kampen, parkeerplaats KHC (Veneweg 1)
  • Wilsum, parkeerplaats Multifunctioneel Centrum De Toekomst (Quarles van Uffordweg 2)
  • ‘s-Heerenbroek, parkeerplaats De Kandelaar (J.W. van Lenthestraat 2)
  • IJsselmuiden, Erfgenamenstraat (voorzijde ‘t Lokaal)
  • IJsselmuiden, Tasveld 19 (bezoekersparkeerplaats gemeentewerf)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio