Mantelzorgwoningen beleid Oldebroek gemakkelijker

Oldebroek – Het moet voor meer inwoners gemakkelijker worden om een mantelzorgwoning te realiseren. Het is al enkele jaren mogelijk om vergunningsvrij mantelzorgwoningen te plaatsen. Wel moeten aanvragers aan strikte voorwaarden en criteria voldoen. In veel situaties voldoen de aanvragers nog niet aan deze strikte voorwaarden en criteria.

Beperkte zorgbehoefte

Vaak is er al wel een beperkte zorgbehoefte waardoor mensen dicht bij een mantelzorgverlener uit het bestaande sociale netwerk willen wonen. Bijvoorbeeld ouders die bij (één van) de kinderen gaan wonen, Deze doelgroep komt nu in aanmerking voor een tijdelijke omgevingsvergunning voor het plaatsen van een tijdelijke pré-mantelzorgwoning. De tijdelijke omgevingsvergunning wordt verleend voor maximaal tien jaar.

Wens

Wethouder Westerbroek: “Al langere tijd hebben wij de wens om het beleid rondom mantelzorgwoningen te verruimen. Senioren willen en moeten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Om in te spelen op de vergrijzing en de bijbehorende woonbehoefte is het faciliteren van mantelzorg erg belangrijk.

Voorwaarden mantelzorgwoningen

Om in aanmerking te komen voor een tijdelijke omgevingsvergunning voor een pré-mantelzorgwoning moet de aanvrager wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de potentieel mantelzorg-behoevende de geldende pensioenrichtleeftijd (op dit moment 67 jaar) hebben bereikt én een progressief verlopend ziektebeeld vertonen op het moment van de vergunningsaanvraag.

Ook voor de bebouwingsmogelijkheden en de ruimtelijke kwaliteit gelden voorwaarden die zijn opgenomen in de nieuwe beleidsregel. Oldebroek houdt hierbij de lijn die in buurgemeente Elburg is vastgesteld aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img