16.7 C
De Bilt

Militairen zoeken vermist bemanningslid bommenwerper Ruinerwold

Ruinerwold – Op verzoek van de Britse autoriteiten zoekt Defensie werd op woensdag 30 mei naar de stoffelijke resten van een bemanningslid van Halifax JD314 gezocht. Deze Britse bommenwerper stortte neer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het veldonderzoek gebeurde in een weiland nabij de Hardenweg in Ruinerwold.

Militairen van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) begonnen vanaf 08.30 uur aan een zoektocht naar het zevende bemanningslid van de Halifax, op de plek waar het vliegtuig 75 jaar geleden neerkwam. Zij werden ondersteund door collega’s van de Genie, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) en de vliegtuigbergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht. Dit was de tweede poging om de vermiste vlieger te vinden.

Neergestorte bommenwerper

Op woensdag 29 december 1943 werd een Halifax bommenwerper onderschept door een Duitse Messerschmitt en sloeg tegen de grond in een weiland ten noorden van Ruinerwold. Het toestel was vanuit Engeland met zeven bemanningsleden op missie naar Berlijn om daar te bombarderen. Korte tijd na de crash ontploften de bommen aan boord. Het toestel brandde grotendeels uit. Identificatie van de bemanningsleden was daarom erg moeilijk.

Zevende bemanningslid

Van de zeven bemanningsleden werden na de crash zes militairen geborgen en begraven op de begraafplaats Blijdenstein in Ruinerwold. Twee van de zes konden niet geïdentificeerd worden. Het zevende bemanningslid werd later door de Duitsers gevonden en door een getuige begraven in de krater die het vliegtuig bij de ontploffing had geslagen.

Zoektocht

Het doel van dit veldonderzoek was om de stoffelijke resten te identificeren, zodat een herbegrafenis kan plaatsvinden. Eerste-luitenant Patric van Aalderen van de BIDKL vond het, net als zijn collega’s, van groot belang dat geprobeerd wordt het vermiste bemanningslid te identificeren. ‘Voor nabestaanden en directe betrokkenen is het zeer belangrijk om iemand te identificeren. Je kunt het verschil maken tussen jarenlange onzekerheid en rust waar mensen uiteindelijk toch naar verlangen’, aldus Van Aalderen.

 

De militairen van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht zochten 75 jaar na de crash twee dagen naar de jongeman. De Britse militair Philip John Greenmon is hierbij niet gevonden. Wel is de krater waar het vliegtuig crashte gevonden waarin vliegtuigschroot is gevonden. Pas wanneer er nieuwe aanwijzingen zijn, wordt er opnieuw gezocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio