9.3 C
De Bilt
woensdag, 25 mei 2022

Nestkast voor slechtvalken op Steenwijker toren

De slechtvalken die al enkele jaren op en rond de Steenwijker toren gesignaleerd worden, hebben er een permanent woonadres gekregen. De gemeente Steenwijkerland liet donderdag 20 januari 2022 een nestkast installeren. Wethouder Marcel Scheringa: ‘Een actie die het resultaat is van enthousiaste inwoners die zich daar enorm voor hebben ingezet. Zij kwamen ook met het idee om er straks een webcam bij te plaatsen zodat we het wel en wee van de vogels van dichtbij kunnen volgen. Ook gaan ze helpen bij het onderhoud van de nestkast. Een mooi initiatief!’ De nestkast is op maat gemaakt en in een van de torentjes geplaatst.

Paartje slechtvalken

Het gaat om een paartje slechtvalken – een beschermde diersoort – dat vanaf nu vaste bewoner is van de toren in Steenwijk. Zij is geboren in het Duitse Stadtlohn en hij in Borculo. Ze worden al zo’n jaar of vier in Steenwijk gesignaleerd. Regelmatig werden er prooiresten gevonden en sinds enkele jaren ook slechtvalkeieren. Tot nu toe was er op de toren geen geschikte plek om een nest te maken. Na overleg met deskundigen over de eisen waaraan een nestkast moet voldoen, heeft de gemeente de opdracht gegeven er een te bouwen. De nestkast is op maat gemaakt en heeft een plek gekregen in een van de torentjes. Van buiten is de nestkast niet te zien.

Op de foto zijn medewerkers van de firma Nestarchitecten bezig het rooster te plaatsen waarop de vogels kunnen landen om zo in hun nestkast te komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio