20.3 C
De Bilt

NK Maaien met de Zeis deze zomer in Overijssel

Het NK Maaien met de zeis wordt dit jaar op zaterdag 3 september georganiseerd, op het historsche landgoed de Horte in Dalfsen.  Een 16-tal dames- en herenteams strijden die dag weer om de nationale titel ‘kampioen maaien met de zeis’. Om 12.00 uur barst onder veel belangstelling van het publiek de strijd los. Met om 15.30 uur als afsluiting de spannende finale om de eer én de gouden strekel. Publiek is van harte welkom, alle activiteiten vinden in de buitenlucht plaats.

Maaien met de Zeis

Het maaien met de zeis is niet alleen een oud ambacht. In het moderne natuurbeheer bewijst de zeis goede diensten. Je kunt er heel gericht mee maaien en het maaisel kan goed afgevoerd worden. En het is duurzaam en CO2-neutraal! Er doen dit jaar 16 teams uit een aantal provincies mee en enkele teams die op de dag zelf ter plekke worden samengesteld uit ervaren maaiers.

Doe mee

Dus bent u bedreven in het maaien, kom die dag naar Dalfsen en meldt u aan voor de strijd. Het enthousiasme van de deelnemers is elk jaar groot. Ze stralen liefde voor en plezier met het maaien met de zeis uit. Voorafgaand aan de wedstrijd worden de bladen vol aandacht en liefde gehaard en gestrekeld. Een absolute noodzaak om het gras met regelmatige halen af te kunnen snijden en geen sprietje te laten staan.

Probeer onder begeleiding zelf een zeis uit

Voorafgaand aan de wedstrijd kan iedereen vanaf 11.00 uur onder deskundige begeleiding zelf met een zeis proberen te maaien. De benodigde zeisen zijn aanwezig. Ook zijn er dan demonstraties door ervaren maaiers om de kunst af te kijken. Een smid is met een smeedkar aanwezig om de bladen onder de juiste hoek aan de steel te zetten. Dus ligt er thuis nog een zeis die niet helemaal lekker maait, breng hem gerust mee.

Landgoed de Horte

Landgoed de Horte kent een rijke historie. Neem op 3 september vooral ook de tijd om rond te wandelen over dit veelzijdige landgoed, de thuisbasis van Landschap Overijssel. Zit even rustig in de oude Franse tuin met de schitterende boomgaard, druivenkassen en de mammoetboom. Adem daar de rust van het verleden in. Of wandel naar de zuidzijde van het landgoed, naar de kronkelende Emmertochtsloot met natte en droge schrale hooilanden. Op en rondom het landgoed leven tal van dieren zoals de otter, kerkuil, das, hermelijn en de ijsvogel.

Op maaienmetdezeis.nl vindt u alle informatie over het maaien met de zeis, over het kampioenschap en over de zeiscursus die in diverse provincies wordt gegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio