15.7 C
De Bilt

Noord Veluwe mobieler en bereikbaarder door 7 gemeenten

Hattem – De Noord Veluwe gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem werken samen aan het verbeteren van de bereikbaarheid en mobiliteit van de regio. Hiervoor zijn de gemeenten een dienstverleningsovereenkomst aangegaan.

Hattem

De gemeente Hattem is trekker voor het thema A28 en gemachtigd om namens de zeven gemeenten te handelen. Harderwijk is trekker voor de onderwerpen verkeersveiligheid, openbaar vervoer, fietsnetwerk en digitalisering. De gemeenten op de Noord Veluwe staan voor een grote opgave. Regie, coördinatie en samenwerking zijn daarom van belang.

A28 op Noord Veluwe loopt vast

Wethouder Auke Schipper van de gemeente Hattem licht toe: “We zien al jaren dat de A28 op verschillende plekken vast loopt. Daardoor komt de bereikbaarheid van onze regio in het geding. De snelweg en de wegen binnen onze regio slibben dan dicht. Om dit probleem aan te pakken is het belangrijk dat we samenwerken: als gemeenten onderling, maar ook met de provincies en de landelijke overheid.”

Samen een stevige positie

“We trekken daarin als zeven gemeenten op de Noord Veluwe samen op met Regio Zwolle. Samen hebben we een stevige positie om in gesprek te gaan met bijvoorbeeld andere overheden. We zoeken het verbeteren van onze bereikbaarheid niet alleen in het fysiek verbeteren van de weg, maar nadrukkelijk ook in het verbeteren van andere verkeersstromen zoals het openbaar vervoer en zogenaamde snelfietspaden.”

Druk op snelweg verminderen

“De druk op de snelweg wordt daarmee verminderd. Bovendien zijn het openbaar vervoer en langeafstandsfietsen wel zo duurzaam. Duurzaam mobiliteitsgedrag betekent vaak een andere keuze maken. Vaker de fiets pakken dan de auto. Op die manier snijdt het mes aan meerdere kanten.”

MIRT en planning

Begin 2020 hebben het Rijk en de betrokken provincies gesproken over de resultaten van het MIRT-onderzoek. MIRT is een lange termijn investeringsprogramma op het gebied van infrastructuur, ruimte en transport. Het onderzoek, dat zich richtte op de A28 van Hoevelaken tot Hoogeveen, heeft geleid tot een analyse van het probleem, mogelijke knelpunten en mogelijke oplossingen voor deze knelpunten. De mogelijke oplossingen zijn onderverdeeld in vier samenhangende pakketten.

Eén pakket van oplossingen

De zeven samenwerkende gemeenten werken met provincie Gelderland één pakket van oplossingen verder uit. Ze combineren dit pakket met de in 2017 opgestelde agenda voor een goed bereikbare Noord Veluwe. De combinatie van het oplossingenpakket en de eerdere agenda leiden samen tot een nieuw programma waar de zeven gemeenten de komende periode aan werken. Naar verwachting is het programma voor de Noord Veluwe na de zomervakantie klaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio