14.9 C
De Bilt

Oldebroek verduurzaamt gasverbruik via Groengas uit uw restafval

Oldenbroek – De gemeenten op de Noord-Veluwe, waaronder Oldebroek, verduurzamen de komende jaren hun nog fossiele gasverbruik van 178.000 m3 op jaarbasis via groengas. Dat halen ze uit het bij de inwoners thuis ingezamelde huishoudelijk restafval. Oldebroek kiest bewust voor het duurzaam geproduceerde groengas van vaste afvalverwerker Omrin in Heerenveen.

Groengas is een schone en fossielvrije energiedrager met dezelfde eigenschappen als aardgas. Het groengas komt in dit geval uit keukenafval/voedselresten (30-40% van uw restafval) die nog in het huishoudelijk restafval zitten. De gemeente laat dit bij Omrin verwerken. Het keukenafval en de voedselresten in huishoudelijk restafval zijn echter niet geschikt als compost.

Groengasproductie

Omrin verzorgt de verwerking van het huishoudelijk restafval vanuit Oldebroek.
In Heerenveen scheidt Omrin het restafval en sorteert het keukenafval/voedselresten voor de groengasproductie. Op een deel van dit groengas rijden de voertuigen van Omrin. Het grootste deel komt in het landelijk aardgasnet. Op deze manier wordt het aardgasverbruik van de gemeente Oldebroek ‘verduurzaamd’.

Wethouder Harm Westerbroek: “Als gemeente streven we naar een duurzamer grondstoffenbeleid. De gescheiden inzameling van grondstoffen is hierin een belangrijke pijler. Daarom halen we de energie uit ons eigen afval en laten er groengas van maken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio