17.2 C
De Bilt

Olst-Wijhe lanceert nieuwe cultuurvisie om samen cultuur te versterken 

Cultuur vormt de levensader van onze gemeenschap, verbindt ons en geeft betekenis aan ons bestaan. In Olst-Wijhe bloeit een bruisende cultuur dankzij de onvermoeibare inzet van verenigingen, organisaties en vooral vrijwilligers. 

Cultuur vormt de levensader van onze gemeenschap, verbindt ons en geeft betekenis aan ons bestaan. In Olst-Wijhe bloeit een bruisende cultuur dankzij de onvermoeibare inzet van verenigingen, organisaties en vooral vrijwilligers.

Cultuur in Olst-Wijhe

Om deze bloeiende cultuur te behouden en te versterken, heeft Olst-Wijhe besloten tot vernieuwing. In nauwe samenspraak met verenigingen, inwoners, organisaties en de cultuursector zijn we tot een nieuwe visie gekomen. Hierbij staan drie kernprincipes centraal:

  • Verbinding zoeken: We willen elkaar vaker ontmoeten, inspireren en ideeën uitwisselen. Dit omvat niet alleen samenwerking binnen de cultuursector, maar ook aandacht voor de natuurlijke omgeving en lokale gebruiken.
  • Meer samenwerking: Door samen te werken, niet alleen binnen de cultuursector maar ook met andere domeinen zoals het sociale en toeristische, kunnen we elkaar versterken en synergie creëren.
  • Jongeren betrekken: We willen jongere inwoners stimuleren om actief deel te nemen aan het culturele leven van Olst-Wijhe, zodat zij ook bijdragen aan de verdere ontwikkeling ervan.

Vrijwilligers

“Hoewel veel al goed gaat dankzij de inzet van vrijwilligers, zien we nog tal van mogelijkheden om de verbindingen te versterken en concrete samenwerkingen aan te gaan. Daarom zet Olst-Wijhe met deze visie in op een breder cultuurbeleid, met aandacht voor vernieuwing en samenwerking met andere beleidsvelden”, licht wethouder Hans Olthof toe.

“Deze cultuurvisie is het resultaat van een uitgebreid participatieproject dat begon tijdens de coronaperiode. Hierbij zagen we de kwetsbaarheid van kunst en cultuur, maar ook de veerkracht van onze lokale gemeenschap. Na de coronacrisis hebben we als gemeente de culturele situatie geëvalueerd en zijn we in gesprek gegaan met lokale culturele organisaties.”

“Tijdens de bijeenkomst over de cultuurvisie in maart was ongeveer 80% van het culturele veld vertegenwoordigd. Hieruit zijn toen al mooie initiatieven ontstaan, die het waard zijn om verder uit te werken. Dit enthousiasme en de positieve energie vanuit onze inwoners, organisaties en verenigingen hebben geleid tot deze nieuwe cultuurvisie. Als gemeente willen we voortbouwen op deze betrokkenheid en samen met alle initiatieven en de gemeenschap aan de slag gaan. De uitkomsten van onze gesprekken en bijeenkomsten zijn in deze visie opgenomen.

We vertrouwen erop dat deze nieuwe cultuurvisie een bron van inspiratie zal zijn voor onze gemeenschap en de cultuursector. Het proces heeft al veel ideeën en inspiratie opgeleverd, en we zien volop kansen voor de toekomst. Laten we elkaar blijven ontmoeten, samen leren en werken aan een rijk cultureel leven, van elkaar, met elkaar en voor elkaar!”, sluit wethouder Olthof enthousiast af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio