22.7 C
De Bilt

Pilot met GEOWALL op Bisschopsweg gemeente Staphorst

Staphorst – Met behulp van de zogeheten techniek GEOWALL zal als proef de Bisschopsweg gelegen tussen de J.J Gorterlaan en de A28 in Staphorst in november opnieuw verhard worden. Dit betekent dat de lokale grond door de aannemer wordt bewerkt tot wegverharding, door uitsluitend natuurlijke binders toe te voegen als kalk en leem. De Bisschopsweg is nu nog een oude klinkerweg, welke aan vervanging toe is. Doordat de weg in november is afgesloten zijn de aanliggende agrarische percelen te bereiken via de Kruumteweg en de Meentheweg.

Pilot om ervaring op te doen

Wethouder Alwin Mussche: “We doen graag ervaring op met deze zogeheten GEOWALL techniek, om te onderzoeken of we dit in de toekomst vaker kunnen inzetten.” GEOWALL heeft een aantal voordelen. Doordat de verharding ter plaatse gemaakt wordt, scheelt dit onnodige transportbewegingen. Daarnaast is het een circulair product. Dat wil zeggen dat de verharding, welke is gestabiliseerd door de GEOWALL techniek later weer door te frezen is en opnieuw te stabiliseren is of weer in originele staat terug te brengen is.

Materiaal van de plek zelf

Dan is de grond alleen rijker aan leem en kalk. Omdat dit product vooral bestaat uit materiaal dat op de plek aanwezig is, is ook het kostenplaatje gunstiger. Nadat de nieuwe verharding gemaakt is, gaat de gemeente de resultaten zorgvuldig monitoren. Wanneer het product goed bevalt, kijkt de gemeente of aan de proef een vervolg gegeven wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio