-2.1 C
De Bilt

Half april begin preventieve bestrijding van de eikenprocessierups

Dalfsen – Om de overlast van de eikenprocessierups ook dit jaar te beperken, start de gemeente Dalfsen rond half april met de preventieve bestrijding. Op verschillende locaties in de gemeente Dalfsen bespuiten we eikenbomen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit doodt de rupsen zodra zij uit de eitjes kruipen en voorkomt daardoor het ontstaan van de brandharen, die zorgen voor de overlast.

preventieve bestrijding

De eitjes en de jonge rupsen zitten hoog in de boomkronen. Daarom spuiten we het bestrijdingsmiddel met een hoge drukspuit of boomnevelspuit in de kronen. Het kan zijn dat u rond half april een van de bestrijdingsvoertuigen treft in uw omgeving. De bestrijding kan ook in de avond of nacht plaatsvinden. De bomen krijgen twee keer een preventieve behandeling, tussen de behandeling zit ongeveer twee weken.

Op welke locaties bestrijden we?

De bestrijding vindt plaats op eiken in de openbare ruimte die staan op plekken waar in de afgelopen jaren veel overlast was. Ook eiken op plaatsen waar doorgaans veel mensen komen of verblijven worden gespoten, zoals bij basisscholen, speeltuinen, sportvelden, zorgcentra en langs fietsroutes voor schoolkinderen. Alle spuitroutes kunt u bekijken op www.dalfsenkaart.nl.

Ongevaarlijk

Een gespecialiseerd bedrijf spuit tot hoog in de boom met een biologisch bestrijdingsmiddel dat alleen rupsen doodt. Het middel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. We houden rekening met beschermde vlindersoorten en mijden de plekken waar deze te vinden zijn.

Biodiversiteit

U kunt als tuineigenaar helpen en zorgen voor meer biodiversiteit. Met veel groen en bloeiende planten in uw tuin trekt u insecten en tuinvogels aan. Door nestkastjes op te hangen in de buurt van eikenbomen worden koolmezen, pimpelmezen en ook andere vogels gestimuleerd de eikenprocessierupsen op te eten.

Vervolg bestrijding

De gemeente blijft de eiken controleren. In bomen waar toch volwassen eikenprocessierupsen verschijnen,  halen we nesten en rupsen op bepaalde locaties weg door ze op een veilige manier weg te pakken of zuigen. Om niet in aanraking met de brandharen te komen, raden we u af om zelf de nesten te verwijderen. Meer informatie over eikenprocessierupsen en de bestrijding ervan leest u op de website 
processierups.nu. Informatie over de aanpak van de gemeente vindt u op www.dalfsen.nl/rups.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio