21.7 C
De Bilt

Samenwerkingsovereenkomst Wonen ondertekend

Dalfsen – Woningstichtingen VechtHorst en de Veste, huurdersverenigingen Twee onder één Kap (TOEK) en Verenigd Huurbelang (VHB) en de gemeente Dalfsen hebben prestatieafspraken voor 2019 vastgelegd. Daarbij is onder andere afgesproken dat er de komende twee jaar 130 nieuwe sociale huurwoningen bijkomen. Tegelijkertijd heeft het college het woningprogramma 2019-2021 vastgesteld, inclusief de uitgifte van ca 60 kavels voor particuliere nieuwbouw in 2019. Dit alles is vast gelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

 

Woningcorporaties VechtHorst, De Veste, huurdersverenigingen Twee onder één Kap (TOEK) en Verenigd Huurbelang (VHB)  en de gemeente Dalfsen evalueren en actualiseren jaarlijks de gemaakte prestatieafspraken met elkaar. Het resultaat daarvan is vastgelegd in de Samenwerkingsoverkomst Wonen Dalfsen 2019-2022 die vandaag is ondertekend door alle partijen. De woonafspraken zijn gebaseerd op de Woonvisie 2016-2020 en zorgen ervoor dat de doelstellingen in deze visie worden gerealiseerd. De vijf partijen werken samen met als gezamenlijk doel: betaalbaar, duurzaam en prettig wonen in Dalfsen.

 

Productie sociale huurwoningen op stoom

Uit de evaluatie is gebleken dat nagenoeg alle prestatieafspraken die voor 2018 zijn gemaakt ook uitgevoerd zijn. Na een trage start in de eerste jaren is de productie van sociale huurwoningen inmiddels op stoom gekomen en lijkt het erop dat de in totaal 180 geplande sociale huurwoningen eind 2020 ook daadwerkelijk aan de woningvoorraad zullen zijn toegevoegd. De afspraken voor 2021 en verder over de geplande ontwikkeling van sociale huurwoningen dreigen te stagneren, vanwege het niet tijdig beschikbaar hebben van een vastgesteld nieuw uitbreidingsplan in de kern Dalfsen, nu het plan Oosterdalfsen zo goed als gevuld is.

 

Woonvisie

De woonafspraken zijn gebaseerd op de huidige Woonvisie. In de afgelopen jaren hebben de jaarlijkse woonafspraken al een beweging gemaakt naar afspraken die breder gaan dan alleen wonen. Zo zijn er ook afspraken gemaakt over duurzame maatregelen en over zorg. De gemeenteraad heeft in de Raadsagenda 2018-2022 ‘Kleurrijke kubus’ opgenomen dat in 2019 een nieuwe woonvisie zal worden vastgesteld. Deze visie is in de maak en de woningstichtingen worden daar actief bij betrokken.

 

Woningbouwprogramma

Het college heeft vorige week ook het Woningbouwprogramma 2019-2021 vastgesteld, inclusief de uitgifte van ca 60 nieuwe particuliere bouwkavels in 2019. De start van de inschrijftermijn voor de uitgifte van de particuliere bouwkavels zal worden bekend gemaakt in KernPUNTEN. Vanaf dan zijn de informatiesets met alle informatie over de uit te geven kavels te raadplegen / downloaden vanaf de gemeentelijke website.

 

Het is duidelijk dat in navolging van de Randstad de woningmarkt in Dalfsen ook stevig is aangetrokken. De vraag naar woningen neemt toe en er ontstaat een tekort aan (nieuwe) woningen. Dat uit zich onder meer in een forse toename van het aantal inschrijvingen op de uitgifte van bouwgrond. Ook is er een stijgende vraag naar kavels voor vrijstaande woningen. Veel bedrijven in de bouwsector hebben de crisis niet overleefd. Gevolg hiervan is dat de resterende bedrijven (en toeleveranciers) de grote vraag niet aankunnen. Dit leidt ertoe dat de bouwkosten van nieuwe woningen fors stijgen. Kopers dienen dan ook rekening te houden met stijgende prijzen voor nieuwbouwwoningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio