18 C
De Bilt

Sport- en beweegaanbieders maken zich sterk voor sociaal veilige sportomgeving

Sport verbindt. Dat is algemeen bekend. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend. De vele aanbieders Sinds enkele jaren is er meer en meer aandacht voor een veilige sportomgeving. En dan gaat het niet over onderhoud of technische zaken. Maar om de sociale kant van sport. In de gemeente Steenwijkerland is een project gestart om dit sociale stuk extra onder de aandacht te brengen. En ondersteuning te bieden aan sportverenigingen en sportaanbieders om hiermee aan de slag te gaan: Actieplan Sociaal Veilig Sporten.

Zes clubs hebben zich als ‘koploper’ aangemeld en staan in de startblokken om hiermee aan de slag te gaan. Ze hebben al een eerste start gemaakt. Met een inspiratiesessie onder leiding van Edith Frijlink van het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF).

Project waar je energie van krijgt

Wethouder Bram Harmsma: ‘Dit is een project waar ik energie van krijg. Kunnen sporten en bewegen vind ik belangrijk. Voor iedereen. Vanuit het Sportakkoord Steenwijkerland proberen we dit daarom voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken. Een veilige sociale omgeving hoort hier zeker bij. Je welkom voelen bij een club. Deze zes koplopers zijn daarom goud waard.

Samen met hen gaan we ontdekken wat ze nodig hebben om een integer, veilig en prettig sportklimaat te realiseren in hun eigen sportomgeving. Onze gemeente wil hier actief mee aan de slag, omdat sport zo’n belangrijk onderdeel is van onze maatschappij. We lopen hierin voorop. Samen met deze koplopers.’

Inspiratiesessie

De zes koplopers zijn Z&WV Steenwijk ’34, LTC Steenwijk, Staps, VV Steenwijk, VV d’Olde Veste ’54 en Survival Vollenhove. Om deze sport- en beweegaanbieders bij te praten en op gang te helpen, werd een inspiratiesessie georganiseerd bij LTC Steenwijk in Tuk. Een moment om kennis te maken met elkaar en om te delen wat zij willen bereiken. Edith Frijlink vertelde hun meer over het project en lichtte het ‘High5! Stappenplan’ toe. Een hulpmiddel om op een eenvoudige manier inzicht te krijgen, in wat een aanbieder kan doen om voor een veilige sportcultuur te zorgen.

Actieplan Sociaal Veilig Sporten

Gemeente Steenwijkerland heeft meer dan 100 sport- en beweegaanbieders. Met het Actieplan Sociaal Veilig Sporten krijgen deze aanbieders de mogelijkheid om de Clubkadercoach om hulp te vragen. Deze coach biedt zijn/haar hulp aan in de omgeving van de vereniging, in de bestuurskamer of langs de lijn. Samen met de sport- of beweegaanbieder wordt bekeken wat er nodig is om te zorgen voor een gezond en sociaal sportklimaat. Bewustwording speelt hierbij een grote rol: Welk gedrag wil je graag terugzien bij jouw sportclub? En wat kun je hier als club zelf in doen?  

Meer informatie

Sport- en beweegaanbieders die meer over het Actieplan Sociaal Veilig Sporten willen weten, kunnen contact opnemen met met clubkadercoach Janita Kist (j.kist@sportservicezwolle.nl / 06-28762184. Op www.steenwijkerland.nl/sport staat ook hoe sport- en beweegaanbieders zich kunnen aanmelden voor dit project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio