9.9 C
De Bilt

Sport en cultuur bereikbaar voor iedereen, ook voor volwassenen

OldebroekGemeente Oldebroek heeft zich aangesloten bij het Volwassenenfonds Sport en Cultuur. Het fonds maakt meedoen aan sport- en cultuuractiviteiten mogelijk voor inwoners met een laag inkomen. Voor kinderen bestond dit aanbod al, via het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Deze samenwerking is voor vier jaar verlengd.

In Oldebroek leven ongeveer 400 huishoudens en daarmee 480 kinderen in armoede. De gemeente Oldebroek heeft al sinds 2012 een overeenkomst met het Jeugdfonds om deze kinderen de mogelijkheid te geven mee te doen in de maatschappij. Sinds 20212 heeft het Jeugdfonds ruim 450 Oldebroeker kinderen kunnen helpen. De huidige overeenkomst met het Jeugdfonds liep aan het einde van 2020 af, maar de gemeente heeft deze verlengd met vier jaar.

Sinds 2020 bestaat er ook een dergelijk fonds voor volwassenen, vanaf 18 jaar. Om ook onder volwassenen de gevolgen van armoede te verminderen en sociale activering te bevorderen heeft de gemeente Oldebroek zich aangesloten bij dit fonds: Volwassenenfonds Sport & Cultuur. In eerste instantie voor een proefperiode van één jaar. Oldebroek is de eerste gemeente in Gelderland die zich heeft aangesloten bij het Volwassenenfonds.

Door de coronamaatregelen vinden er momenteel nauwelijks activiteiten op het gebied van sport en cultuur plaats. De gemeente hoopt dat na versoepeling van de regels veel inwoners gebruik gaan maken van de fondsen.

Volwassenenfonds Sport en Cultuur

Sporten of bezig zijn met een creatieve hobby als schilderen, theater of beeldende kunst heeft een positief effect op de gezondheid en sociale ontwikkeling. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland heeft geen geld voor sport of een culturele hobby. Om hen te ondersteunen is het Volwassenenfonds Sport & Cultuur in het leven geroepen. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat het lesgeld en/of materialen worden betaald.

Jeugdfonds Sport &Cultuur

Het Jeugdfonds zorgt ervoor dat kinderen uit gezinnen die het financieel niet breed hebben toch lid kunnen worden van een sport- of cultuuraanbieder. Het Jeugdfonds betaalt de contributie of het lesgeld rechtstreeks aan de aanbieder. Ook vergoedt het Jeugdfonds eventueel noodzakelijke materialen of kleding.

Wethouder Liesbeth – Vos: “In Oldebroek moet iedereen mee kunnen doen. Als je kijkt naar sport en cultuur, dan zijn er voor kinderen en jongeren al diverse regelingen. Bijvoorbeeld het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Ik ben blij dat we nu ook zo’n regeling voor volwassenen hebben. Sporten of creatief bezig zijn, is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Ik gun het dan ook iedere inwoner van Oldebroek om lid te worden van een club of vereniging. Ik ben blij dat we daar op deze manier aan kunnen bijdragen.”

Meedoen?

Een aanvraag bij het Volwassenenfonds en het Jeugdfonds wordt gedaan door een intermediair die actief is binnen de gemeente Oldebroek. Denk bijvoorbeeld aan een schuldhulpverlener, buurtsportcoach, medewerker Sociaal Team, leerkracht op school of een jeugdwerker.

Meer informatie:

www.volwassenenfonds.nl en jeugdfondssportencultuur.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio