15.8 C
De Bilt

Staphorst start onderzoek naar eigen handelen rondom Sinterklaasevenement 19 november 2022

Staphorst – Direct na de gebeurtenissen op 19 november rond de intocht van Sinterklaas kondigde burgemeester Jan ten Kate van Staphorst een onafhankelijk onderzoek aan. De gebeurtenissen en het afgelasten van de demonstratie hebben tot veel vragen en reacties geleid. In december vorig jaar heeft het college daarom het adviesbureau RadarAdvies de opdracht gegeven om een onderzoeksvraag te formuleren. Burgemeester Jan ten Kate: “Het is goed om ons eigen handelen te laten onderzoeken en ook dat dit onafhankelijk gebeurt.”

Onderzoeksvraag voor Staphorst

Het onderzoeksbureau verwacht in april/mei de resultaten van het onderzoek te kunnen delen met de gemeente. Doel van het onderzoek De onderzoeksvraag die is opgesteld door RadarAdvies luidt: Welke lessen kan de gemeente Staphorst trekken met betrekking tot het eigen handelen voor, tijdens en na de gebeurtenissen op 19 november 2022 rond de intocht van Sinterklaas, de aangekondigde demonstratie van KOZP en de ongeregeldheden en agressie die hebben geleid tot het afgelasten van de demonstratie?

Opzet onderzoek

Naast een media-analyse en analyse van documenten die een rol hebben gespeeld in de voorbereiding en de landelijke en gemeentelijke evaluaties van Sinterklaasintochten gaat het onderzoeksbureau in gesprek met mensen vanuit de gemeente, en ook met andere betrokkenen. Bijvoorbeeld met betrokkenen van KOZP, het Sinterklaascomité, Amnesty International, politie en het OM. Ook onderzoek Veiligheid en Justitie Separaat vindt er ook een onderzoek vanuit de Inspectie Veiligheid en Justitie plaats naar het optreden van de politie. Dit onderzoek staat los van het onafhankelijk onderzoek van de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio