13.6 C
De Bilt

Start beplanting Petersweg tijdens Nationale Boomfeestdag 2018

Dalfsen – Ter gelegenheid van de Nationale Boomfeestdag 2018 hebben de leerlingen van groep 6, 7 en 8 van CBS Het Kompas in Nieuwleusen geholpen bij de start van de beplanting van de gemeentelijke opslag aan de Petersweg. Wethouders Van Leeuwen en Uitslag hielpen de leerlingen een handje. Vandaag werden een koningslinde, zoete kers, lijsterbes en veldesdoorn geplant, met daar omheen verschillende struiken zoals bottelroos, grauwe wilg en sleedoorn. Binnenkort volgen er nog meer bomen en struiken.

Samen de handen uit de mouwen

De leerlingen vertrokken op de fiets naar het terrein aan de Petersweg om samen met de
medewerkers van de buitendienst en wethouders Van Leeuwen en Uitslag de bomen en struiken in de grond te zetten. “Het is een mooi initiatief om kinderen op deze manier kennis te laten maken met de biodiversiteit en de leefomgeving van bijen, vlinders en vogels”, vertelt wethouder Van Leeuwen.
Wethouder Uitslag vult aan: “Na de zomervakantie gaan de kinderen het eindresultaat met elkaar bekijken. Hopelijk zien we dan allerlei vlinders, bijen en vogels genieten van de nieuwe aanplant”. Als dank hebben alle kinderen een vlinderstruik mee naar huis gekregen om de biodiversiteit door heel Nieuwleusen te verspreiden. Een ingelijste oorkonde om deze dag te memoreren werd uitgereikt door de wethouders aan meester Arjan.

Vooraf

Voorafgaand aan de werkzaamheden werd op school eerst uitleg gegeven over het bijenvriendelijke beplantingsplan en het belang van biodiversiteit voor de flora en fauna. Het plan is opgesteld met inbreng van de bijenhoudersvereniging. Imkers Bos en Stegerman gaven ook nog een nadere toelichting.

Biodiversiteit

De beplanting bij de Petersweg is onderdeel van het beplantingsplan, dat gebaseerd is op het idee van ‘stepping stones’. Dit betekent dat kleine gebiedjes, zoals de Petersweg, dienen als tijdelijke verblijfplaats voor diersoorten die aan het migreren zijn van het ene naar het andere kerngebied. Ook de Jagtlusterallee wordt zo’n kerngebied waar diersoorten heen kunnen trekken. In het najaar wordt langs het fietspad een lintbeplanting aangelegd met allerlei heesters en bomen en wordt er bloemenzaad gezaaid. Dit trekt dieren aan zoals bijen, torretjes, sluipwespen en vlinders. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk verschillende bloei komt voor het hele seizoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio