21.7 C
De Bilt

Start Onafhankelijke cliëntondersteuning in De Wolden

De Wolden – Vanaf 1 september 2019 gaat de onafhankelijke cliëntondersteuning van Stichting OCO voor hulp en advies in De Wolden van start. Stichting OCO is een onafhankelijke stichting met als doel ervoor zorgen dat de inwoners de hulp en de zorg kunnen vinden die ze nodig hebben. 

Stichting OCO voor hulp en advies 

Voorzitter Kees de Rijk: “ondersteuning van een onafhankelijke cliëntondersteuner is gratis voor de inwoners van De Wolden. Een ondersteuner is onafhankelijk van gemeente of zorgaanbieder. De ondersteuners hoeven alleen verantwoording af te leggen aan ons, het stichtingsbestuur.” Bestuurslid Jan Ruiter vult aan: ”In Nederland hebben we de zorg en de toegang tot zorg heel moeilijk georganiseerd. Het sociaal domein is een oerwoud van regels. Om niet te verdwalen kun je beroep doen op de onafhankelijke ondersteuners, zij begeleiden je door dit oerwoud heen.”

Koploper

De gemeenten zijn vanuit de Wmo verantwoordelijk voor het organiseren van integrale onafhankelijke cliëntondersteuning. Door de VNG zijn 14 gemeenten aangewezen als koploper om een start te maken met het versterken van cliëntondersteuning in de eigen gemeente. Zij dienen uiteindelijk als voorbeeld voor de rest van Nederland. Gemeente De Wolden is één van deze koplopers. De gemeente heeft onderzocht of en hoe de onafhankelijke cliëntondersteuning beter kan. Er is daar voor een plan geschreven wat heeft geleid tot een subsidie van €107.000, van minister De Jonge.

Wat doet een cliëntondersteuner?   

Een cliëntondersteuner denkt mee over zorg en ondersteuning. Ze staan klaar voor iedere inwoner van De Wolden met een vraag over het sociaal domein, zoals wonen, zorg, veiligheid, onderwijs, werk, inkomen en financiën. Ook hebben zij kennis van de regels van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Wlz (Wet langdurige zorg), Jeugdwet, Participatiewet en Wsw (Wet sociale werkvoorziening). 

onafhankelijk, gratis en vrijblijvend

De cliëntondersteuners werken voor de inwoners. Ze werken niet voor de gemeente en ook niet voor een zorgaanbieder in De Wolden. De gemeente De Wolden vindt het belangrijk dat haar inwoners de juiste zorg en hulp krijgen. Om die reden subsidieert De Wolden de Stichting OCO waardoor deze dienst gratis is. De onafhankelijke cliëntondersteuning is vrijblijvend, de inwoners bepalen zelf wat zij willen.  

Hoe werkt het?

De cliëntondersteuners zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via 0850013157 of e-mail: info@stichtingoco.nl. Ze komen bij u thuis of op locatie.
Kijk voor meer informatie op http://www.vooruitindrenthe.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio