17.1 C
De Bilt

Station Zwolle Stadshagen gaat tijdelijk open

Zwolle – Vervoerder Keolis bericht dat zij een twee weken durende proef houden voor het testen van de haalbaarheid van de nieuwe dienstregeling op de Kamperlijn. Hiervoor wordt ook station Stadshagen aangedaan.

Vanaf 2 juni stop op Stadshagen

De Blauwnettrein op de lijn van Zwolle naar Kampen stopt binnenkort ook op station Zwolle Stadshagen. Vanaf zondag 2 juni houdt Keolis een proef die twee weken duurt.

Op weg naar de opening 

Met deze proef onderzoekt Keolis in de praktijk hoe de bediening van dit station verloopt en test de haalbaarheid van de dienstregeling die zij per december 2019 voor ogen heeft. Het is een grote stap op weg naar de opening van het nieuwe station in Zwolle. De proefperiode eindigt op zaterdagnacht 15 juni.

Wat vooraf ging

De plannen voor een halte in de wijk Stadshagen ontstonden voor het eerst in de jaren nul van de 21e eeuw. Door verwachte veranderingen in de reizigersstromen op het Kamperlijntje, onder andere door de opening van de Hanzelijn, werden nieuwe exploitatieplannen doordacht. In 2009 werd besloten tot inzet van Sneltrams en gedeeltelijke verdubbeling van de lijn, waarbij ook nieuwe haltes ontwikkeld zouden worden, waaronder Zwolle Stadshagen. Na meerdere mislukte aanbestedingen zijn de Sneltram-plannen komen te vervallen.

Na een heroverweging van de plannen werd in 2014 een nieuw plan ontwikkeld, waarbij de lijn geëlektrificeerd zou worden en de baanvaksnelheid tussen Zwolle en Kampen verhoogd zou worden van 100 km/h naar 140 km/h. Hierdoor zou ruimte ontstaan voor een nieuwe halte in Zwolle Stadshagen.

Bouw en opening

De bouw van het station vond plaats in 2017. In de zomer, van 5 juni tot 28 augustus werd de volledige spoorlijn vernieuwd. Met ingang van 10 december 2017 is de lijn in een nieuwe concessie opgegaan, geëxploiteerd door Keolis (Blauwnet). De halte werd op tijd opgeleverd.

Begin december 2017, slechts enkele dagen voor de geplande opening van het station, bleek echter dat de onderbouw van het spoor niet sterk genoeg was voor de hogere snelheid. Na een spoedoverleg op 6 december, werd op 7 december een persverklaring verspreid, waarin de opening van station Zwolle Stadshagen tot nader orde uitgesteld werd. Dit is nodig om de dienstregeling in te passen op de verslechterde situatie, met behoud van de aansluitingen op het station van Zwolle.

(bron: © Wikipedia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio