6 C
De Bilt

Steenwijkerland wint een vlinderidylle op een plek naar keuze

De gemeente Steenwijkerland is op de tweede plaats geëindigd bij de provinciale Blije Bermverkiezing en wint een vlinderidylle. Steenwijkerland moest daarbij de gemeente Hellendoorn voor laten gaan, die eerste is geworden.

Wat is een vlinderidylle?

Steenwijkerland heeft een vlinderidylle op een plek naar keuze gewonnen. Dit houdt in: een feestelijke uitreiking, een plakkaat voor aan het gemeentehuis, een bord voor in de winnende berm en een vlinderidylle in een wijk naar keuze t.w.v. 3000,- euro. Een idylle is een groot bloemrijk grasland, waarin inheemse planten staan die thuishoren in de regio waar de idylle wordt gemaakt. De komende periode wordt gekeken naar een goede plek voor zo’n idylle.

Bermbeheer

De ‘Blije Berm’ verkiezing, uitgeschreven door de provincie Overijssel, heeft als doel dat gemeenten meer bezig gaan met ecologisch bermbeheer. Er werden dertien bermen voor de verkiezing aangemeld. “Een blije berm is een berm waar insecten, vlinders en bijen blij van worden, maar ook vogels en kleine zoogdieren. ‘Al die kilometers groen langs grote en kleine wegen vormen samen – als ze natuurlijk worden beheerd – een prachtig lint waarin het voor heel veel soorten  goed toeven is’, legt ecoloog Douwe Schut het begrip uit.

‘Bijvriendelijke’ gemeente

Steenwijkerland zet zich al langere tijd in om een ‘bijvriendelijke’ gemeente te zijn.  De gemeente heeft zich aangesloten bij de groep Nederland Zoemt, een project van IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu. Daarbij wordt gekeken hoe bijvriendelijk het groenonderhoud en –beheer van gemeenten in ons land is. Zo heeft de rotonde bij het Kornputkwartier in Steenwijk de eretitel ‘Bijvriendelijke Gemeente’.

De rotonde en de aangrenzende wijk zijn een goed voorbeeld van een bijvriendelijke omgeving. Er zijn inheemse struiken en veel soorten wilde bloemen waar de wilde bij van afhankelijk is. Door de bermen en wadi’s ecologisch te beheren blijven de bermen en wadi’s bloemrijk en gevarieerd.

Vereiste

Een belangrijke vereiste om een blije berm te maken, is dat de berm naast grassen en bloemen waar dat kan ook wat bomen en struiken heeft. Dat is onder andere fijn voor vogels, maar ook vlinders zijn er bij gebaat, bijvoorbeeld als rustige plek om te verpoppen. ‘Om een berm goed te beheren, is het belangrijk om alles niet ineens te maaien en het maaisel af te voeren. Anders verstikt wat eronder zit en als het maaisel niet wordt afgevoerd, blijft de berm voedselrijk’, aldus Schut.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio