12.8 C
De Bilt

Basisschool ’t PuzzelsTuk uit Tuk winnaar E-waste Race

’t PuzzelsTuk uit Tuk winnaar E-waste Race. Afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen uit de gemeenten Steenwijkerland, Hattem en Staphorst een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Steenwijkerland, Hattem, Staphorst 2023. In totaal zamelden de leerlingen met hulp van buurtbewoners maar liefst 18.165 oude elektronische apparaten in.

‘t PuzzelsTuk

Dankzij de E-waste Race belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven, maar wordt het hergebruikt en gerecycled. Basisschool ‘t PuzzelsTuk uit Tuk, gemeente Steenwijkerland is met 6.017 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Marcel Scheringa van gemeente Steenwijkerland overhandigde donderdag 15 juni 2023 ‘de’t trotse PuzzelStuk de prijs.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled. Vaak belandt het bij het restafval of blijft het bij mensen thuis op zolder of in een la liggen. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

E-waste

Na de gastles ging de race echt van start. En werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld. De kinderen kregen extra punten als ze e-waste lieten repareren. Ze voerden campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot toetsenbord – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de E-waste Race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: De Vlonder, Basisschool ‘t PuzzelsTuk, De Lisdodde, R.K. School sint Martinus, Geref. School (vrijgem.) Eben Haëzer, Prot. Chr. Willem-Alexanderschool, Basisschool De Iekmulder, Sint Andreasschool, Openbare basisschool De Berkenhorst en de Schutsluis.

De E-waste Race Steenwijkerland, Hattem, Staphorst 2023 is een initiatief in samenwerking met Stichting Open en wordt ondersteund door Stichting Noggus & Noggus en ROVA. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Kijk op inleverpunten.stichting-open.org om te kijken waar u dit in kunt leveren of breng het naar uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation. Daarnaast kunt u bij aankoop van een nieuw apparaat uw oude apparaat inleveren bij de betreffende winkel. Onder de naam Wecycle voert Stichting OPEN campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren. Consumenten en professionals kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van de 13.000 Wecycle-inleverpunten door het hele land.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio