12.4 C
De Bilt

‘Tegeltaxi’ haalt gewipte tegels op in heel Steenwijkerland

Deelnemers aan het NK-tegelwippen konden afgelopen week hun ‘gewipte’ tegels laten ophalen door de Tegeltaxi. Het doel van het tegelwippen is: maak je tuin klimaatvriendelijker, haal wat tegels eruit en zorg voor meer groen. Aan deze oproep, gedaan in het kader van het NK-tegelwippen, is door mensen uit heel Steenwijkerland gehoor gegeven. Een praktisch probleem na het verwijderen van de tegels: wat te doen met de ‘gewipte’ tegels?  Een simpele oplossing daarvoor is het inzetten van de zogeheten Tegeltaxi (een gratis ophaalservice voor verwijderde tegels).

Twee dagen door heel Steenwijkerland

Mensen konden hun tegels aanmelden en aan de straat zetten op een afgesproken dag. Afgelopen week reed de Tegeltaxi twee dagen door heel Steenwijkerland om op enkele tientallen adressen afgedankte tegels op te halen. De tegels krijgen een tweede leven: ze worden bij Hellinga verwerkt tot gebroken puin en dit zogeheten menggranulaat wordt vervolgens gebruikt als onderlaag bij het asfalteren van wegen.

Chauffeur Tegeltaxi

Chauffeur Harm Jan Barelds reed met een vrachtwagen met kraan van de firma Hellinga een dag door Steenwijk, Tuk en Eesveen, en de dag erna haalde hij tegels op in Giethoorn, Wanneperveen, Blokzijl, Vollenhove en Ossenzijl. De ‘buit’ aan tegels was heel wisselend: de een had slechts een paar tegels gewipt, bij een ander was bijna de hele tuin op de schop gegaan en werd, met behulp van buren, een groot deel van de bestrating verwijderd. Daarvoor in de plaats werd een mooi groen gazon met beplanting gecreëerd.

Minder hittestress

‘Het klimaat verandert, we zien het weer extremer worden’, aldus wethouder Marcel Scheringa, die de Tegeltaxi -chauffeur een handje kwam helpen. ‘Vanuit de gemeente proberen we ook ons steentje bij te dragen, bijvoorbeeld door bij de aanleg van parkeerplaatsen gebruik te maken van grastegels. Maar als gemeente kunnen we het niet alleen. Een groot deel van de grond is immers eigendom van particulieren. Bewezen is dat meer groen in de tuin zorgt voor aangenamere temperaturen en minder hittestress. Natuurlijk hoeven niet alle tegels te verdwijnen – het is fijn om een terras te hebben! -, maar teveel tegels zorgen ervoor dat het water niet weg kan bij flinke regenbuien.’

7303 gewipte tegels tot nu toe

Meedoen met het NK-tegelwippen kan nog steeds. Tot en met 31 oktober 2022 strijdt Steenwijkerland met andere gemeenten, met als regionale tegenstander gemeente Meppel. Doel: Zoveel mogelijk (tuin)tegels vervangen door groen! Tot nu gaat het om 7303 tegels in Steenwijkerland. Steenwijkerland is aan de winnende hand, want in Meppel zijn tot nu toe 1217 gewipte tegels gemeld.

Gewipte tegels kunnen aangemeld worden via https://nk-tegelwippen.nl/meedoen/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio