10 C
De Bilt

Tijdelijke huisvesting voor statushouders en Oekraïners

Staphorst – De schrijnende oorlog in Oekraïne duurt voort en ook uit andere landen, zoals Syrië zijn dagelijks volwassenen en (jonge)kinderen gedwongen op de vlucht bijvoorbeeld vanwege geloofsvervolging of een oorlog. Alle gemeenten werken er hard aan om deze mensen huisvesting te bieden. Zo ook in de gemeente Staphorst. Hiervoor gaan we de Oekraïense opvanglocatie uitbreiden en statushouders tijdelijk huisvesten in het achterste gedeelte van Waanders.

Burgemeester Jan ten Kate namens het college: “We merken dat dit onderwerp leeft in de samenleving. Ook als bestuur en gemeentelijke organisatie houdt dit ons bezig. In persoonlijke gesprekken met omwonenden hebben we kunnen ophalen wat er speelt en waar de zorgen zitten.”

Integratie samenleving

We zien dat binnen de samenleving meer draagvlak en minder zorgen zijn rondom de opvang van Oekraïners. We hopen met eenzelfde aanpak van locatiebeheer en samenwerking met kerken, scholen, welzijnsorganisatie beide doelgroepen goed te laten integreren in onze samenleving. Ze kennis te laten maken met onze normen en waarden, cultuur, zondagsrust, noaberschap, ondernemersgeest en alles waar onze gemeente voor staat. Inwoners die hierin iets willen betekenen of ideeën hebben, kunnen dit mailen naar vluchtelingen@staphorst.nl.

Tijdelijke huisvesting statushouders

We streven ernaar om vanaf april 2023 de eerste statushouders op te vangen in Waanders. Huisvesting van deze doelgroep is een reguliere, wettelijke taak van de gemeente. In eerdere jaren konden we deze mensen in huurwoningen van woonstichting VechtHorst plaatsen. Woningen zijn door de woningnood nu onvoldoende beschikbaar. We willen ook woningen vrijhouden voor andere doelgroepen, zoals starters/jongeren. Door statushouders tijdelijke huisvesting te bieden in Waanders én hard te werken aan de komst van meer woningen kunnen we beide bewerkstelligen.

Restaurant en multifunctioneel gebruik

De eigenaar van Waanders onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om het restaurant op termijn weer openbaar toegankelijk te maken voor een breed publiek. Daarnaast kijken we als gemeente naar de mogelijkheden om ook andere activiteiten in Waanders te laten plaatsvinden.

Vier gezinnen

Op dit moment wachten vier gezinnen (met drie tot vijf kinderen) en twee alleenstaanden (een man en een vrouw) op huisvesting in Staphorst. Statushouders zijn mensen met een verblijfvergunning en hebben recht op een woning en toegang tot werk. De kinderen zijn leerplichtig en zullen dus naar school gaan. In totaal verwachten we de komende jaren 40 tot 50 mensen tijdelijke huisvesting te geven. We gaan werken met locatiebeheer, zodat er korte lijnen zijn tussen bewoners en omwonenden om signalen en vragen snel op te pikken zodat daarop gehandeld kan worden.

Oekraïense opvanglocatie

Eind vorig jaar lieten de landelijke cijfers al zien dat we meer moeten doen in de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarover is begin november aangekondigd dat we als gemeente de mogelijkheden aan het verkennen zijn voor uitbreiding van de opvanglocatie aan de Staphorster Kerkweg. Deze ontwikkelingen zijn nu definitief. We verwachten daar eind februari nieuwe units te plaatsen voor circa vijftig Oekraïners. Het is de bedoeling de mensen daar in de loop van maart 2023 op te vangen. Als de noodzaak er is, dan breiden we mogelijk verder uit met een derde unit.

Omwonenden inloopbijeenkomst

Omwonenden zijn geïnformeerd via een brief en uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst op 16 januari jl. Daar konden zij uitleg krijgen en vragen stellen, onder andere aan de locatiebeheerders, coördinator vluchtelingen, SWS welzijn en college leden. Een aanpassing op de aanrijdroute naar de opvanglocatie en telefonische bereikbaarheid was vooral een punt van aandacht. Dit eerste wordt uitgewerkt en omwonenden krijgen over beide nadere informatie.

Contact

Inwoners kunnen met vragen terecht op het mailadres vluchtelingen@staphorst.nl. Daarbij is er ook alle ruimte om een persoonlijk gesprek te voeren over dit onderwerp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio