7.3 C
De Bilt

Treinbeschieting Hattemerbroek nu in stripvorm

Hattemerbroek Tina de Vrij was vijf jaar oud toen in 1944 de treinbeschieting bij Hattemerbroek gebeurde. Ze weet het nog als de dag van gisteren en vertelde er volop over tijdens de officiële aftrap van een educatief programma waarin het verhaal over deze treinbeschieting centraal staat. Het verhaal is opgetekend door Jelle de Gruijter en kreeg de vorm van een educatief stripboek.

Het boek werd op donderdag 10 februari gepresenteerd aan de leerlingen van groep 7 en 8 van de Nassauschool in Hattemerbroek. Die presentatie is gelijk ook de officiële start van het bijbehorende educatieprogramma, bestaande uit vier lessen.

Burgemeester Tanja Haseloop – Amsing is naast burgermeester van de gemeente Oldebroek ook bestuurslid van Wageningen45. “Toen ik hoorde over dit boek, dat deels speelt in Hattemerbroek, wilde ik daar natuurlijk graag mee naar de school in Hattemerbroek. Het is heel mooi om te zien dat dat vandaag is gelukt. Ik ben bovendien heel blij dat de leerlingen van de Nassauschool ook het monumentje, dichtbij de school, hebben geadopteerd. Zo kunnen we het verhaal van de treinbeschieting bij Hattemerbroek levend houden. Heel belangrijk, vind ik!”

Treinbeschieting in stripvorm

De boekpresentatie vond plaats op het schoolplein van de Nassauschool in Hattemerbroek. Naast Tina de Vrij en haar zoon, vertegenwoordigers van Wageningen45, de cultuurmakelaar, de directeur van de school en burgemeester Haseloop stonden vooral de leerlingen van groep 7 en 8 centraal. Zij gaan binnenkort met het lesprogramma aan de slag.

uc?id=1DLy45azXv5uocQWLMJfDAg8CXFDWWOK2
Treinbeschieting Hattemerbroek nu in stripvorm foto: gemeente Oldenbroek

Tina de Vrij vertelde hoe zij zich de treinbeschieting nog goed kon herinneren. “De trein stond stil, we moesten er uit. Iedereen moest door de deur, dus het was daar heel druk. Mijn vader gooide mij uit het raam waar ik door iemand werd opgevangen. Daarna, ik mocht niet opstaan, kroop ik zo snel mogelijk naar de bosjes en wachtte daar op mijn vader en zusjes.”

Na de presentatie liep het gezelschap, ieder met een witte roos in de handen, naar het monument, aan de andere kant van de spoorlijn. Na een moment van stilte deden alle leerlingen en andere aanwezigen de roos in een vaas. Het monument, langs de route van het Klompenpad, is onlangs voorzien van een plaquette waar op staat dat het monument sinds 10 februari 2022 is geadopteerd door de Nassauschool.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio