8.8 C
De Bilt

Woonstichting VechtHorst, TOEK en gemeente Staphorst maken Prestatieafspraken 2023

Op woensdag 7 december ondertekenden gemeente Staphorst, woonstichting VechtHorst en Huurdersvereniging TOEK de zogeheten prestatieafspraken voor 2023. Deze afspraken, die de drie partijen jaarlijks maken, gaan over de tegemoetkoming aan de lokale woonbehoefte. Wethouder Lucas Mulder: “Met de prestatieafspraken werken we samen aan de groeiende behoefte van betaalbare woningen in de gemeente. We willen de inwoners en mensen die in onze gemeente willen komen wonen een goede plek in de gemeente Staphorst kunnen bieden.”

Meer woningen door Woningstichting VechtHorst

De komende jaren wordt er hard gewerkt aan de nieuwbouw in de gemeente Staphorst, waaronder de nieuwbouw van meer sociale huurwoningen. Zo start in opdracht van VechtHorst bijvoorbeeld op vrijdag 9 december de bouw aan de Levensboomlocatie in Rouveen. Hier komen 8 huur- en 20 zorgappartementen. Ook wil VechtHorst volgend jaar 14 flexwoningen in Staphorst plaatsen voor diverse doelgroepen. De gemeente kijkt nog naar meer locaties voor het plaatsen van flexwoningen . Zo nam de gemeenteraad in november een motie aan om ook flexwoningen in Rouveen-Zuid te plaatsen.

Duurzaamheid en energiearmoede op de agenda

VechtHorst streeft ernaar dat in 2025 alle huurwoningen minimaal energielabel B hebben. De woningen worden daardoor duurzamer. VechtHorst berekent de kosten van de verduurzaming niet door aan de huurders. De gemeente en VechtHorst willen daarnaast in 2023 meer samenwerken op het gebied van het bestrijden van energiearmoede.

“Naast betaalbaar wonen, krijgt ook het voorkomen van schulden het komend jaar onze aandacht”, zegt Robert Waarsing, directeur-bestuurder van woonstichting VechtHorst. “Door de hoge inflatie en stijgende energieprijzen hebben de mensen met een kleine portemonnee het zwaar. We vinden het belangrijk dat huishoudens met betalingsachterstanden op tijd hulp krijgen. Daarvoor zetten wij samen met de gemeente Humanitas thuisadministratie in. Daarbij willen we met de gemeente ook de samenwerking op het gebied van vroegsignalering optimaliseren.”

Ook TOEK-voorzitter Pieter Brattinga is blij met de afspraken: “De twee belangrijkste onderwerpen zijn voor ons het tekort aan sociale huurwoningen en het voorkomen van betalingsproblemen als gevolg van de hoge energiekosten en inflatie. Beide hebben een prominente plek in deze afspraken.”

Pilots met wijk- en buurtgericht werken

Verder hebben de partijen afgesproken om te investeren in de leefbaarheid. Samen met de bewoners van een wijk en of buurt en wijk- of dorpsbelangen willen de medewerkers van VechtHorst, TOEK en de gemeente in gesprek om de leefbaarheid in een specifiek gebied te versterken. Ieder jaar worden hiervoor twee buurten en/of wijken geselecteerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio