16.2 C
De Bilt

Waterschap Drents Overijsselse Delta en Salland Zoemt overleggen over onderhoud waterwegen

Wat is nou de beste manier om water te beheren? De meest natuurlijke manier? In gesprekken tussen Salland Zoemt en Waterschap Drents Overijsselse Delta blijkt al snel dat er meerdere belangen zijn. Je hebt bijvoorbeeld ook te maken met recreatie, en agrarisch gebruik natuurlijk. Alles helemaal aan de natuur overlaten kan zomaar niet: want dan zou Nederland een stuk kleiner zijn.

Pilot Salland Zoemt met Waterschap Drents Overijsselse Delta

Salland Zoemt en Waterschap Drents Overijsselse Delta doen samen een pilot om het in het werkgebied van Salland Zoemt weer te laten zoemen van de insecten. Want als het met de insecten goed gaat, gaat het met de natuur weer goed. In deze rubriek vertellen beiden geregeld over de pilot.

Onderhoud nodig

Onderhoud is dus zeker nodig. Met de droogte van nu, daar moet je in de winter al rekening mee houden. Lang hebben we in ons land gedacht dat we het water zo snel mogelijk af moeten voeren. Mede door de drogere zomers is die visie de laatste jaren veranderd en zie je steeds meer ‘obstakels’ die het water wat langer in het gebied houden.

De maaiboot
Foto: WDODelta/Salland Zoemt

Retentiegebieden’ moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat water hier kan blijven, WDODelta werkt in haar gebied ook aan een wat meer kronkelende afvoer, bijvoorbeeld door boomstammen overdwars in de waterwegen aan te leggen. Dat is gebeurd op sommige plekken in het gebied waar Salland Zoemt het weer meer wil laten zoemen van de insecten. Maar er moet wel onderhouden worden.

Anders kijken naar aan- en afvoer van water

In deze droge tijden hebben de mensen in het veld van het waterschap daarbij extra aandacht voor vissen. In het hele gebied worden de watergangen gemaaid (daar is mee gewacht tot de vogels zijn uitgebroed) om de aan- en afvoer van water niet te belemmeren. Maar door het warme weer zit er veel minder zuurstof in het water.

En als je tegelijk ook waterplanten gaat maaien, woel je organische deeltjes op die vervolgens afbreken en daarbij nog eens extra zuurstof aan het water onttrekken. Dat is niet goed voor de vis. En als het een schakel in de kringloop slecht gaat, gaat het de hele kringloop slecht, dus gaat dat ten koste van de biodiversiteit.

Maaiboot niet bij extreme hitte

Daarom is het waterschap bij het uitvoeren van de werkzaamheden extra alert op lucht happende vissen. Desnoods wordt het werk stilgelegd. Als het zo warm wordt als deze dagen dan kom je WDODelta maar weinig tegen met hun maaiboot in vijvers en sloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio