15 C
De Bilt

Werkzaamheden Passerelle zeer voorspoedig verlopen

De werkzaamheden aan de duurzame loopbrug de Passerelle in Zwolle zijn zeer voorspoedig verlopen; twaalf houten brugdelen zijn ingehangen over het spoor, het vloerdek is gelegd, de glazen panelen zijn gemonteerd en er is zelfs een extra portaal geplaatst. Na een week van dag en nacht werken zijn de contouren van de Passerelle goed te zien. Nu start de afbouw van de brug en vervolgens wordt de brug ingericht met veel bomen en planten. Vanaf medio 2025 kan iedereen over de brug lopen.

Meer werkzaamheden afgerond dan gepland

Het inhangen van de brugdelen was een operatie die minutieus was voorbereid. Na wat opstartproblemen maandag door een defecte hoogwerker kwam de bouw van de Passerelle in de nacht van maandag op dinsdag goed op gang en liepen de bouwvakkers in op de planning. Maandag rond het middaguur werd de eerste van 12 brugliggers op z’n plek gehesen en dinsdag rond 23.00 uur de laatste. Woensdag en donderdag is onder meer het vloerdek gelegd en zijn de glazen panelen aan de zijwanden gemonteerd.

Wethouder Gerdien Rots

“Ik ben enorm trots. Er is dag en nacht gewerkt door Dura Vermeer, Schmees & Lühn en ProRail aan deze enorme precisieklus. Ik heb genoten van de gesprekken met de vele Zwollenaren die kwamen kijken op de busbrug en bij het uitzichtpunt. De contouren van de Passerelle zijn nu goed zichtbaar voor Zwolle en ik verheug me op de opening in 2025, als de Passerelle het historische centrum en de zuidzijde van het station verbindt. Dankjewel aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd afgelopen week!”

André van der Vegt, directeur bij Dura Vermeer

“Deze brug is nu al iconisch omdat er zoveel bijzonderheden in zitten. Het is een beeldbepalende brug, gemaakt van hout en een van de grootste in zijn soort in Europa. Duurzaam gebouwd met een CO2-reductie van 78%. En innovatief omdat we dit in Nederland nog nooit op deze schaal gedaan hebben. Een prachtig technisch samenspel in deze treinvrijeperiode, met grote kranen en vakmensen die met elkaar keihard gewerkt hebben om deze ambitie waar te maken. Dus ik ben supertrots op iedereen die hier een bijdrage aan geleverd heeft, waaronder ProRail, gemeente Zwolle en Schmees & Lühn en vele anderen. We hebben goed samengewerkt om in de stad Zwolle deze mooie verbinding te maken.”

Groepsfoto van de bouwers van de Passerelle
Groepsfoto van de bouwers van de Passerelle – Foto: gemeente Zwolle

Bussen en treinen rijden weer volgens normale dienstregeling

In de periode van de werkzaamheden reden er (vrijwel) geen treinen van en naar Zwolle. De bussen reden met een aangepaste dienstregeling. Vanaf vandaag rijden alle treinen en bussen weer volgens de normale dienstregeling.

“Een buitendienststelling van Zwolle is uniek”, vertelt Aniek Montoya-Poelhekke, bouwmanager bij ProRail. “Daarom werd er op maar liefst 11 plekken op en rond Zwolle tegelijk gewerkt. De twaalf houten brugdelen van de Passerelle liggen op hun plek, de perronkappen zijn schoon, viaducten zijn geschilderd en NABO’s (Niet actief Beveiligede Overwegen) zijn aangepakt. Alles is volgens planning verlopen, daar ben ik trots op.”

Het uitzicht- en informatiepunt en de busbrug

Er was ontzettend veel belangstelling van Zwollenaren en andere geïnteresseerden. Duizenden mensen hebben de werkzaamheden gevolgd. Met het mooie weer en de meivakantie was het voor veel mensen een mooi uitje. Veel mensen maakten al fietsend, lopend of skatend gebruik van de unieke mogelijkheid om op de busbrug te zijn en vanaf grote hoogte de werkzaamheden te bekijken.

Bij het uitzichtpunt aan de zuidzijde van het station waren elke dag medewerkers van de gemeente Zwolle, ProRail en Dura Vermeer aanwezig om uitleg te geven over de werkzaamheden. Woensdagavond bezochten ruim 150 geïnteresseerden het Spoorcafé bij Perron038 en kregen daar toelichting op alle werkzaamheden door wethouder Gerdien Rots, Alexander Pieters van ProRail en Ard Mulder van Dura Vermeer. Ook de webcam www.bouw.live/passerelle-zwolle werd goed bekeken.

Inhijsen van een brugdeel
Inhijsen van een brugdeel – Foto: gemeente Zwolle

Wat gebeurt er het komende jaar?

Van de in totaal 16 brugdelen zijn er deze week 12 gelegd. De laatste vier komen nog over het busstation aan de zuidzijde van het spoor. Om die op hun plek te hijsen, hoeft het treinverkeer niet stil worden gelegd. Daarom gebeurt dat op een later moment. De enorme trappen (met 34 treden) worden in de komende periode ook geplaatst. Net als drie liften, die ervoor zorgen dat de brug ook toegankelijk is voor fietsers en minder validen. Daarna wordt de brug ingericht, want het wordt een opgetilde straat en parkachtige omgeving.

Bankjes, groen en bomen zorgen dat de brug bijdraagt aan de biodiversiteit in de stad. Aan de zuidzijde staat de wijk Wärtz gepland, met woningen, horeca, onderwijsinstellingen, buurtvoorzieningen en ruimtes voor creatieve makers. Als alle ontwikkelingen in de Spoorzone steeds verder gerealiseerd worden, zal steeds meer duidelijk worden waarom de Passerelle essentieel is. Vanaf medio 2025 kan iedereen over de brug lopen.

Gedicht van de Stadsdichter voor Passerelle

Stadsdichter Bauke Vermaas schreef speciaal voor de Passerelle een prachtig gedicht met de volgende tekst:

de rode Hanzeboog waarop
je van over de IJssel
terug de stad in spoort
met de Peperbus in zicht

de hoge blauwe waar
het met een peuter
zo fijn treinen kijken is
de fikse kuitenbijter met
de naam van de bevrijder

overal in deze stad
overspannen we verschillen
slaan we bruggen tussen
hier en daar
jou en mij
nu en later

ga je mee een stukje lopen op de brug
waar normaal alleen de bussen mogen
kijken naar contouren van wat komt
dromen van een park boven het spoor
genieten van de denderloze dagen

als de treinen stil staan
kunnen we nergens heen
dus laten we naar binnen kijken
de bruggen in de stad beklimmen
en elkaar ontmoeten in het midden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio