15.6 C
De Bilt

Zwerfafvalrapers in Zwartewaterland door gemeente bedankt voor hun inzet

Vorige week dinsdag was er een bijeenkomst voor de vrijwillige zwerfafvalrapers in het gemeentehuis van Zwartewaterland. Wethouder Harrie Rietman bedankte de 15 vrijwilligers voor hun inzet. “Nu het voorjaar langzaam op gang komt, willen we graag met z’n allen naar buiten. Dat doen we natuurlijk het liefst in een schone buurt waar de natuur de ruimte heeft om tot bloei te komen. Als gemeente maken we de buitenruimte al schoon, maar we kunnen niet overal zijn. Daarom zijn we superblij met deze mensen. Ze zijn een voorbeeld voor anderen.”

Goede ideeën

Tijdens de bijeenkomst kwamen goede ideeën naar voren. Zo werd er besproken hoe we het opruimen van zwerfafval meer gemeenschappelijk kunnen oppakken. En hoe de gemeente voor een gedragsverandering kan zorgen bij jong en oud om zwerfafval te voorkomen. Er zijn ook afspraken gemaakt over het vervolg. Dit jaar gaat de gemeente in de drie kernen nieuwe gesprekken organiseren zodat alle afvalrapers en de gemeente nog beter met elkaar kunnen samenwerken.

Statiegeld op blik

Vanaf 1 april zit er ook statiegeld op blikjes. Er zat al statiegeld op plastic flesjes. De verwachting is dat daarmee de hoeveelheid zwerfafval blijft dalen. Vanaf 2024 mag er ook op minder plekken gebruik gemaakt worden van eenmalige verpakkingen zoals koffiebekers en patatbakjes om afval te verminderen.

Zwerfafvalrapers gezocht

Om te kunnen wandelen, fietsen en buitenspelen in een schone omgeving, zijn zwerfafvalrapers onmisbaar. Gemeente Zwartewaterland ondersteunt deze vrijwilligers met een veiligheidshesje, handschoenen, vuilniszakken en een afvalgrijper. Wil jij ook zwerfafvalraper worden of wil je een zwerfafval actie organiseren? Neem dan contact op met duurzaam@zwartewaterland.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio