13.1 C
De Bilt

Zwolse Stadslanderijen viert drie seizoensevenementen

ZWOLLE – Stadslandbouwproject De Zwolse Stadslanderijen viert 23 september na een jaar proefdraaien een oogstfeest op de Dijklandhoeve, aan de Luttekeweg 1. Het Oogstfeest wordt gevolgd door een Inwinterfeest op 4 november en een Kerstmarkt op 15 december. De inschrijving om vaste klant te worden is per september geopend. Meer informatie op www.stadslanderijen.nl.

Verspakket

Vanaf vorig najaar heeft de Stadslanderijen proefgedraaid met Zwolse gezinnen. Zij kregen een compleet verspakket geleverd van groenten, vlees, zuivel en kaas van boeren uit Zwolle en ommeland. Door een heel seizoen lang proef te draaien, kon de coöperatie haar bezorging en samenstelling van de pakketten stroomlijnen. Nog steeds wordt gewerkt aan een verdere professionalisering van het aanbod en de leveringen. De boeren willen met hun complete aanbod vanaf nu vele Zwollenaren verleiden, lokaal, supervers en biologisch te gaan eten.

Natuurontwikkeling en recreatiemogelijkheden

De bijdrage die Stadslanderijen kan leveren aan de natuurontwikkeling, zorgen voor een prettiger leefklimaat in en om de stad. Ook zorgt het voor een eerlijke prijs voor zowel de consument als de betrokken boeren. Bovendien is de lokale teelt een mooie manier om een kijkje te krijgen in de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. De Zwollenaren kunnen op een vrije dag letterlijk langs hun voedsel fietsen.

Het is de ambitie van Stadslanderijen om de komende jaren een substantieel deel van de Zwollenaren te gaan bedienen met lokaal geteelde versboodschappen. In eerste instantie via vooraf bestelde pakketten, maar op termijn ook via een webshop en verkoop in lokale supermarkten. Tot het samenwerkingsverband Stadslanderijen behoren ook Tuin Salland, Overesch en De Kas van Kaat. Daarnaast maakt de coöperatie gebruik van boeren/leveranciers in een straal van 30 kilometer rondom De Peperbustoren.

Oogstfeest

Met deze drie evenementen wil Stadslanderijen de Zwollenaar laten meeleven met de seizoenen op het land: Tijdens het Oogstfeest op 23 september wordt gevierd wat het land en de dieren dit seizoen hebben gebracht. Er is een versmarkt en de deel is geopend voor een drankje en een hapje van de boeren van Stadslanderijen, oogstverhalen en muziek. De stroschuur en dierenschuur zijn geopend voor de kinderen. Het Inwinterfeest op 4 november is het moment om voorraden in te slaan voor de koude maanden: uien, aardappelen, pompoenen, kaas, vlees en lang houdbare ingemaakte producten. Ook dan is de deel geopend voor drankje, hapje, spannend herfstverhaal en muziek. Op zondag 16 december is het tijd voor een intieme Kerstmarkt, winterverhalen, concerten en de verkoop van verwerkte producten, zoals heerlijke kazen voor kerst, notenolie en pesto’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio