21.9 C
De Bilt

Online gids ‘De kosten van gokken’ maakt mensen bewust van risico’s gokken

Online gokken wordt steeds populairder. Maar helaas groeit ook het aantal mensen dat door gokken in financiële problemen komt. Om mensen bewust te maken van de (financiële) risico’s van gokken, lanceert Geldfit in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Kansspelautoriteit vandaag de online gids ‘De kosten van gokken’. Via geldfit.nl/gokken krijgen mensen met geldzorgen door online gokken meer grip op hun situatie.

Het aantal spelers van online gokken is sinds de legalisering van de online gokmarkt in 2021 toegenomen. Uit de monitoringsrapportage van de Kansspelautoriteit blijkt dat er in het laatste halfjaar van 2023 zo’n 726 duizend spelers actief waren. Gemiddeld verloor een speler in deze periode 160 euro per maand.

Esmeralda de Jong, adviseur bedrijven bij Geldfit: “Het is belangrijk dat we op tijd problemen signaleren en mensen kunnen helpen. Daarom hebben we de handen ineengeslagen met verschillende partijen uit het veld, om mensen bewust te maken van de (financiële) risico’s van gokken.”

Hulp bij online gokken

De gids ‘De kosten van gokken’ is vanaf vandaag beschikbaar via.nl/gokken. De gids geeft onder meer informatie over de risico’s van gokken. Waar nodig brengt Geldfit mensen in contact met passende hulp. Deze hulp richt zich op zorgen over geld, maar ook op gokverslaving. Alles met als doel dat mensen weer grip op hun situatie krijgen.

“Bij mensen die schulden hebben door online gokken zien we vaak dat er meer aan de hand is”, vertelt Esmeralda. “Zo horen we dat bijvoorbeeld relatieproblemen, eenzaamheid of baanverlies een rol spelen. Mensen verliezen zich in het online spel en kennen of overzien vaak de risico’s van gokken niet.”

Samenwerking met partners

Geldfit werkte bij het maken van de gids ‘De kosten van gokken’ samen met Trimbos, Jellinek, Rabobank, Kansspelautoriteit, Loket Kansspel, het ministerie van Justitie en Veiligheid, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ervaringsdeskundigen. Daarbij wordt vanuit verschillende expertises en invalshoeken kennis gedeeld. Zo werken alle partners niet alleen samen aan het (beter) vinden en bereiken van mensen die gokken én geldzorgen hebben, maar ook aan het op elkaar laten aansluiten van hulp bij geldzorgen en hulp bij gokproblematiek.

Het geld voor het ontwikkelen van deze gids komt uit het Verslavingspreventiefonds (vpf), dat in 2021 werd opgericht en gefinancierd wordt door een extra kansspelheffing bij aanbieders van risicovolle kansspelen.

Over Geldfit

Geldfit geeft mensen weer grip op hun geld. Via de website geldfit.nl krijgen mensen inzicht in hun financiële situatie. Met artikelen, online tools en een test zien ze direct welke stappen zij kunnen zetten om financieel gezond te blijven of te worden. Ontvangt iemand liever direct persoonlijk advies? Dan kunnen ze gratis bellen naar het landelijke nummer van Geldfit: 0800-8115.

Geldfit is een initiatief van NSR (Nederlandse Schuldhulproute). Dit is een samenwerking van gemeenten, bedrijven en (hulp)organisaties. Samen willen we dat mensen eerder bij passende hulp uitkomen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio