15.3 C
De Bilt

Overdracht gevangenispak WOII op 24 mei 2024 in Solingen (Duitsland)

Op 24 mei a.s. worden een jas, een broek en een muts van een gevangene van een concentratiekamp uit de collectie van Libertum overgedragen aan het Zentrum für Verfolgte Künste (samenwerkingspartner van Libertum) in Solingen, zusterstad van Gouda. Het Zentrum für Verfolgte Künste verzamelt kunststukken, die door de nazi’s in de tweede wereldoorlog verboden waren en maakt deze en de verhalen daaromheen kenbaar voor het publiek. De overdracht vindt in verband met de beëindigde activiteiten van Libertum plaats door de bestuursvoorzitter, Hans van den Akker.

Op deze wijze vindt een zorgvuldige overdracht plaats van delen van de collectie aan toenmalige bruikleengevers en van andere organisaties die belangstelling hebben in (delen van) de collectie. Het pak is in 1985 aan het toenmalige Verzetsmuseum Zuid-Holland in bruikleen gegeven door de (inmiddels overleden) heer Willy Gottfried.

Willy Gottfried

Willy Gottfried heeft altijd in Solingen gewoond sinds hij in 1916 in een communistische familie werd geboren. Als tiener was hij daar al politiek actief. Halverwege de jaren 30 werd hij op 17-jarige leeftijd door de nazi’s samen met andere kameraden veroordeeld tot ongeveer 1 jaar gevangenisstraf wegens “voorbereiding op hoogverraad”, omdat ze als tieners illegale pamfletten hadden verspreid. Waarschijnlijk zat hij in de kampen Brauweiler en Kemna.

Na de oorlog was hij politiek actief in de VVN (Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes) en de KPD (Kommunistische Partei Deutschlands). Hij was enkele jaren lid van de gemeenteraad van Solingen voor die partij totdat deze in 1956 door de regering Adenauer werd verboden.

Onbekende gevangene

Horst Gottfried, de zoon van Willi Gottfried, weet zich te herinneren van zijn vader, dat het pak in de jaren ’70 of ’80 in het kader van zijn activiteiten voor de VVN Solingen door familieleden of erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar, een gevangene waarvan de naam helaas niet bekend is, aan hem is gegeven voor het VVN-archief als aandenken aan de antifascistische strijd.

Max-Leven-Zentrum

Het pak is via Willy Gottfried in Gouda terecht gekomen, maar het was niet van hem en is dus niet door hem gedragen. Hij heeft het doorgegeven in dienst van de VVN. Het pak zal in het educatieve en herdenkings ‘Max-Leven-Zentrum’, partner van het Zentrum für Verfolgte Künste, onder leiding van de stadsarchivaris worden tentoongesteld om het verzet vanuit de arbeidersbeweging te presenteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio