11 C
De Bilt

Salland Zoemt: als er landbouwgif gespoten wordt ga dan het platteland niet op!

Salland kleurt weer geel. Daarom waarschuwt Salland Zoemt achteloze burgers rechtsomkeert te maken als je een boer gif ziet spuiten. Je kunt wel denken door die gezond groene buitenlucht te fietsen, maar je fietst door een gifwolk. Van glyfosaat kun je hoogstwaarschijnlijk parkinson en kanker krijgen. De spuitende boer zelf loopt het meeste risico.

Opvallend is het aantal geel gekleurde velden rondom het Boetelerveld. “Als daar bomen gekapt worden om de natuur te herstellen is de wereld te klein. Als de natuur met kankerverwekkende middelen doodgespoten wordt kraait er geen haan naar,” aldus Salland Zoemt.

“Maar met al dat landbouwgif bereik je met die miljoenen kostende natuur reddende werkzaamheden natuurlijk helemaal niks. En erger: al dat gif sijpelt door naar het grondwater, waardoor we al maar hogere waterschapslasten moeten betalen omdat het steeds lastiger wordt van dat grondwater drinkwater te maken. We kunnen er met onze pet niet bij dat Landschap Overijssel, eigenaar van het  Boetelerveld dat allemaal zo maar laat gebeuren.

Volksvertegenwoordigers aansprakelijk stellen

Salland Zoemt heeft op haar site een pagina vol verwijzingen naar onderzoeken die aantonen dat landbouwgif, vooral glyfosaat, op zijn minst een twijfelachtige relatie heeft met neuro-gerelateerde ziektes als parkinson en kanker kan veroorzaken. Boeren zelf zijn het eerst slachtoffer. Onder de noemer ‘bij twijfel niet inhalen’ verwijst Salland Zoemt politici en bestuurders van onze gemeenten en de provincie naar die lijst, zodat zij straks niet kunnen zeggen dat ze het niet geweten hadden. Dat maakt de weg vrij de huidige volksvertegenwoordigers gerechtelijk te vervolgen als uitkomt wat we natuurlijk allemaal al lang weten.

Ctgb verdraait onderzoeksfeiten

Europa heeft glyfosaat recent weer voor tien jaar goedgekeurd. Onze Tweede Kamer was tegen, maar tegen de wet in, negeerde minister Adema de wil van de Tweede Kamer en onthield zich van stemmen. Het onderzoeksprogramma Zembla legde bloot dat Adema wel tegen wilde stemmen, maar dat Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) dwars lag. Pesticideautoriteit Ctgb zei immers dat glyfosaat veilig was.

Voor Zembla alle reden die beslissing van het Ctgb nog eens tegen het licht het houden. En wat blijkt: die autoriteit maakt er een zootje van en negeert internationaal geldende onderzoeksregels.

Hoogleraar risicobeoordeling Ad Ragas (Radboud Universiteit) zegt tegen Zembla dat Ctgb  aanwijzingen dat glyfosaat bij mensen kanker kan veroorzaken tegen wetenschappelijke protocollen in, systematisch wegredeneert. Op basis van dierproeven is glyfosaat ‘verondersteld kankerverwekkend’ voor de mens en moet daarom uit voorzorg (bij twijfel niet inhalen) verboden worden. De Duitse toxicoloog Peter Clausing is het daar mee eens. In deze Zembla-uitzending zegt hij dat er duidelijk bewijs is dat de autoriteiten hun eigen regels hebben geschonden.

We laten ons voor de gek houden

Boeren en burgers laten zich voor de gek houden met de mythe van veilige pesticiden, zegt Tjerk Dalhuisen van Pesticide Action Network (PAN). “Ooit heette het landbouwgif, toen bestrijdingsmiddelen en nu middelen voor gewasbescherming. Alsof bijvoorbeeld glyfosaat een medicijn is en niet een stof die alles dood maakt.”

Dalhuizen: “De beoordeling van pesticiden kijkt amper of niet naar de schade aan ons immuunsysteem, aan onze hersenen en ons zenuwstelsel. De mogelijkheden zijn er maar moderne onderzoeksmethoden blijven buiten beschouwing. Een vele jaren geleden door een medewerker van BASF bedacht protocol zorgt nog steeds dat onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek nauwelijks wordt meegenomen bij de beoordeling. Al in 2019 presenteerde het PEST Comité van het Europees Parlement na uitgebreid onderzoek vele hiaten in de regelgeving en de toepassing daarvan. Tot op heden is slechts 15% van de aanbevelingen opgevolgd.”

Meest giftige vorm van landbouw

Lelietelers krijgen vrij spel, schrijft Dalhuizen. “Dit is de meest giftige vorm van landbouw, niet voor voedsel, maar voor een luxe export product. Wekelijks sproeien de telers een cocktail van zwaar giftige pesticiden over het gewas. Wind, stof en water verspreiden de gifwolken kilometers ver over de omgeving.” In Salland worden veel lelies geteeld. Ouders sturen er hun kinderen naar toe om onkruid te wieden voor een paar euro per uur.

Salland Zoemt: “Aardappelteelt is al net zo dodelijk voor mens en natuur. Tijdens de teelt worden die elke vijf dagen gespoten. En dan te bedenken dat glyfosaat de groenbemester op de akker doodt die daar juist geplant was om uitspoeling van stikstof naar grondwater tegen te gaan. Nu spoelt het landbouwgif uit…”

Roken in een café is ook verboden

Roken in het café is verboden omdat we het te gek vonden dat je de kans liep kanker te krijgen van andermans rook. Waarom gaan we daar met glyfosaat en andere landbouwgiffen ook niet op die manier mee om? Niet alleen een verbod rondom natuurgebieden als het Boetelerveld, maar gewoon een totaal verbod.

Eigen bijdrage

Je kunt zelf overigens ook grote stappen maken tegen watervervuiling, tipt Salland Zoemt. Koop vanaf nu alleen nog biologische afwas, was, en schoonmiddelen. Daarmee draag je een aanzienlijk steentje bij aan een schoner milieu.
En natuurlijk moet je ook geen landbouwgif in je eigen tuin gebruiken of om er je oprit onkruidvrij mee te maken. Dat is slecht voor de natuur én voor je eigen gezondheid!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio