Oudewater – Jaap de Wit zwaait na 16 jaar vrijwilligerswerk af bij het Touwmuseum. Bij zijn vertrek ontving hij uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve een stadspenning.
Touwmuseum
Enkele maanden na de oprichting van het Touwmuseum – in 2001 – meldde Jaap de Wit zich als vrijwilliger. De geboren Oudewaternaar stond wekelijks ingeroosterd op woensdag, maar als de nood aan de man was nam hij net zo makkelijk diensten van anderen over. Hij maakte bezoekers graag bekend met de historie van de Oudewaterse touwindustrie door de eeuwen heen. Na een rondleiding wisten die alles over twijnen, splitsen, sisal, roten, braken, hekel, kabelslag en kardeel. Ook bleek De Wit zelf heel vaardig met touw te zijn. Het spinnen van springtouw rekende hij tot zijn specialiteit. En fotograferen. Van alles wat met het Touwmuseum te maken.
Stadspenning erkenning inzet
Het vrijwilligerswerk van De Wit en zijn liefde voor fotografie beperkte zich niet tot het Touwmuseum. Zo was hij samen met historica Nettie Stoppelenburg, Peter den Hertog en Piet Boerefijn de samensteller van het fotoboekje ‘De camera vergelijkt’. Ook aan het straatnamenboekje over Oudewater verleende hij zijn medewerking. En De Wit was actief betrokken bij de viering van Oudewater 750 jaar Stad in 2015. Zo leverde hij alle foto’s voor het imposante mozaïek dat – hoe kan het ook anders – hangt in de speeltuin bij het Touwmuseum.
Echte ambassadeur
Burgemeester Pieter Verhoeve: ,,Jaap de Wit heeft veel betekend voor het Touwmuseum in het bijzonder en Oudewater in het algemeen. Een echte ambassadeur voor de stad die de stadspenning dubbel en dwars verdient.’’
Oorkonde
De stadspenning is een blijk van grote waardering en bijzondere erkentelijkheid. Mensen die zich voor de Oudewaterse gemeenschap verdienstelijk hebben gemaakt, kunnen voor een stadspenning in aanmerking komen. Het moet dan wel gaan over een aanmerkelijke periode en op een breed maatschappelijk terrein. Naast de stadspenning ontving De Wit ook een oorkonde.