Van 25 t/m 31 mei gaan we de uitdaging aan: hoe zorgen we er samen voor dat we zo min mogelijk aan de afvalberg bijdragen? We nodigen iedereen uit om mee te doen. Elke dag delen we tips en tricks hoe je met eenvoudige veranderingen in je dagelijks leven stap voor stap duurzamer bezig kunt zijn.
Hoe krijgen we die afvalberg omlaag?
De circulaire economie loopt vast en recycling blijkt niet de oplossing. Bijna alles wat je koopt is verpakt en spullen inclusief kleding, meubels en elektronica worden gemaakt om steeds sneller weer stuk te gaan. Intussen groeit de afvalberg door en verzuipen we in onze eigen troep.
In de Week Zonder Afval staat preventie centraal en gaan we de uitdaging aan: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we minder afval produceren? Een week lang organiseert Zero Waste Nederland in samenwerking met tientallen partners, workshops, lezingen, evenementen en acties om de consument te helpen bewuster boodschappen te doen, zuiniger met spullen om te gaan, te delen, ruilen of lenen en minder snel weg te gooien. Consumenten kunnen zo op allerlei manieren ontdekken wat ze zelf kunnen doen.
Zeven dagen, zeven thema’s
Elke dag staat een oplossing centraal waardoor minder afval in de afvalbak belandt, spullen een langere levensduur krijgen en minder grondstoffen en energie nodig zijn voor de productie van nieuwe spullen. Bij iedere oplossing horen praktische tips die consumenten zelf kunnen toepassen. Activiteiten van de aangesloten partners helpen om de opgedane kennis direct in praktijk te brengen.
Thema’s
- Zaterdag 25 mei Plastic, not so fantastic Delen & lenen
- Zondag 26 mei Delen en Lenen
- Maandag 27 mei Maak herbruikbaar gangbaar
- Dinsdag 28 mei Draag Duurzaam
- Woensdag 29 mei Tweedehands, eerste keus
- Donderdag 30 mei Voorkom Voedselverspilling
- Vrijdag 31 mei Repareren kun je leren
Partners
De Week Zonder Afval is een initiatief van Zero Waste Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door onze betrokken partners Milieu Centraal, Branchevereniging Kringloop Nederland, FixPart, Peerby, Repair Café, Leger des Heils ReShare Stores, The Clothing Loop, Voedingscentrum, Milgro, Nappy’s, diverse gemeenten en vele anderen. Zij ondersteunen de week met acties, tips en evenementen. Deze zijn te vinden op weekzonderafval.nl. Op social media zullen acties gedeeld worden met #weekzonderafval.
Zero Waste Wandeltours
Een vast onderdeel van de Week zijn de Zero Waste Wandeltours van Zero Waste Nederland. In tientallen steden en dorpen in het land staan lokale gidsen klaar om groepjes deelnemers rond te leiden, en te laten zien hoe en waar je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen, waar je fijne herbruikbare of tweedehands producten kunt kopen, of waar een goede reparateur zit. Zo wordt leven met minder afval nóg gemakkelijker en ontmoeten gelijkgestemden elkaar. Er hebben in de afgelopen jaren reeds meer dan 1500 deelnemers meegedaan aan deze positief beoordeelde tours.
Organisator
Zero Waste Nederland neemt dit jaar voor het eerst de organisatie van de Week over van MilieuCentraal, na jarenlang partner te zijn geweest van de Week. Het is een burgerorganisatie die streeft naar een Nederland zonder afval, niet door meer te recyclen en op te ruimen, maar juist door middel van preventie. Minder produceren, kopen en afdanken. Zero Waste Nederland werkt daarom voor en met consumenten, bedrijfsleven, overheden en media om deze maatschappelijke verschuiving op gang te brengen en aan te jagen. Bij deze burgerorganisatie zijn zo’n 70.000 mensen aangesloten.