Kinderen van basisscholen in Regio Foodvalley hebben op een interactieve manier kennis gemaakt met alternatieve eiwitbronnen zoals insectenmeel. Onder de titel van de innovatieve gastlessen “Lekker anders eten – aan de slag met insectenmeel” gingen leerlingen van groep 6, 7 en 8 in de gemeenten Barneveld, Ede en Wageningen op 24 en 25 juni aan de slag met insectenmeel.
Innovatieve gastlessen insectenmeel
Deze try-out bestaat uit drie gastlessen op basisscholen Calluna in Ede, G.J. van den Brinkschool in Wageningen en de Plantijn in Barneveld. Het doel van deze speciale gastlessen is om kinderen in de basisschoolleeftijd kennis te laten maken met gezonde en smakelijk eten door te koken met andere eiwitten zoals insectenmeel.
Tijdens de gastlessen gingen de leerlingen direct aan de slag met het insectenmeel. Ze maakten hier zandkoekjes van. Terwijl de koekjes in de oven stonden, kregen de leerlingen uitleg over insecten: wat is een insect en waarom zou je ze willen eten? Het was een spectaculaire les waarbij de leerlingen de levende meelwormen en kevers konden bekijken onder een vergrootglas.
De zelfgemaakte koekjes van insectendeeg werden goed ontvangen door de leerlingen. “Als je dit niet durft te proeven, zit het in je hoofd.” vertelt een leerling van basisschool Calluna in Ede. “Het smaakt als een gewoon koekje” licht een leerling van basisschool de Plantijn uit Barneveld toe als hij antwoord geeft op de vraag wat hij van dit koekje vindt.
Alternatieve eiwitbronnen
Deze gastlessen sluiten aan bij de actuele ontwikkelingen waarbij de zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen steeds belangrijker wordt om de groeiende wereldbevolking duurzaam te kunnen voeden. Het past ook bij de programma’s en het beleid van Regio Foodvalley, waar voedselinnovatie en nieuwe eiwitbronnen centraal staan.
Wethouder Bert Fintelman (Rhenen), bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Eiwittransitie in Regio Foodvalley: “Met deze gastlessen wordt een belangrijke stap gezet richting bewustwording en acceptatie van nieuwe, duurzame eiwitbronnen bij de jongere generatie. Het was leuk om te vernemen dat de leerlingen enthousiast aan de slag zijn gegaan met het insectenmeel”.
Try-out gastlessen
De gastlessen over andere eiwitten zijn bedacht en samengesteld door NGN (New Generation Nutrition; ontwikkelen voedsel op basis van insecten), IVN Het Groene Wiel (Natuureducatiecentrum voor de didactische kennis) en Regio Foodvalley (vanuit project voedseleducatie) en mede mogelijk gemaakt door Network for Insect Knowledge. Dit project is financieel ondersteund door Rabobank. Namens Rabobank Gelderse Vallei is een cheque van € 4.500,- overhandigd. Jan van Hoef, lid van ledenraad Rabobank “Mooi dat we kinderen kunnen leren dat ook insecten een smakelijke bron van eiwit kunnen zijn.”