16.1 C
De Bilt

100 Kamers met Aandacht voor vergeten jongeren: ‘een huisgenoot voor even, een ervaring voor het leven’

Stichting Kamers met Aandacht is blij dat er op dit moment wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat het makkelijker maakt voor gemeenten, wooncorporaties en hypotheekverstrekkers om hospitaverhuur mogelijk te maken. De overheid wil hiermee een snelle oplossing voor de woningnood en slim invulling geven aan bestaande woonruimte, zonder dat er hoeft te worden bijgebouwd.

Reden voor Het Vergeten Kind en Stichting Kamers met Aandacht om de handen ineen te slaan. Het nieuwe wetsvoorstel sluit aan bij hun gezamenlijke ambitie om meer jongeren uit kwetsbare situaties een thuis met aandacht te bieden.

‘Ik voel me heel erg welkom’

Een van de jongeren die via Kamers met Aandacht een kamer heeft gevonden, is Brian (19). Sinds een halfjaar woont hij bij meneer Van Dam in een dorp in Utrecht. Hij kende thuis weinig grenzen en regels. Hierdoor is de relatie met zijn ouders flink verstoord en is hij in jeugdzorg terecht gekomen. Met wat omzwervingen is Brian bij meneer van Dam terechtgekomen, die een kamer in zijn huis beschikbaar stelde. Hier ervaart Brian voor de eerste keer vrijheid om te zeggen wat hij denkt en voelt. “Ik voel me heel erg welkom”. Meneer van Dam vult aan: “Sinds mijn vrouw in een verzorgingshuis woont, was het best eenzaam in huis. Met Brian is er weer gezelligheid in huis”.

Er is meer rust en regelmaat gekomen in het leven van Brian. Hierdoor lukt het ook om het contact met zijn familie weer langzaam op te bouwen. Voor zijn vader is het belangrijk om te zien dat het goed gaat met hem. Dat brengt rust in het herstel van hun relatie.

Hospitaverhuur helpt jongeren uit kwetsbare situaties

Voor jongeren uit kwetsbare situaties die de (jeugd)zorg verlaten of hun eerste stappen zetten richting zelfstandigheid, is het vinden van woonruimte extra lastig. Ze missen een sociaal vangnet en komen zonder passende woonruimte op straat terecht. Stichting Kamers met Aandacht gaat niet alleen over het bieden van woonruimte, maar ook over het creëren van een vangnet voor jongeren van 18 tot 23 jaar die nauwelijks iemand hebben om op terug te vallen.

“Al een klein beetje aandacht maakt echt verschil voor deze jongeren. Ze waarderen hun leven met een 8,3 ten opzichte van de 3,6 toen ze nog in de jeugdzorg zaten. En ook de verhuurder heeft er veel baat bij. Hun leefgeluk gaat omhoog van een 7,7 naar een 8,6”, vertelt directeur van Kamers met Aandacht Bianca van der Neut.

“Door het wegnemen van belemmeringen in de wet, wordt het verhuren van een kamer eenvoudiger. We merken dat veel potentiële hospitaverhuurders voorheen terughoudend waren door te strikte voorwaarden van hypotheekverstrekkers en gemeenten. Met deze nieuwe regeling komt er ruimte in de markt. Maar liefst 8% van de woningbezitters geeft aan open te staan voor kamerverhuur. Dus de potentie is groot. En ze kunnen rekenen op onze begeleiding gedurende de hele verhuurperiode,” aldus Van der Neut.

Groeiend probleem rond dakloosheid

Dak- en thuisloosheid onder jongvolwassenen is een groeiend probleem dat vaak voortkomt uit het falende jeugdzorgsysteem. Hierdoor staan veel jongeren plotseling op straat, zodra zij 18 jaar worden.

In Nederland zijn er maar liefst 9.400 dak- of thuisloze jongvolwassenen. De oorzaken hiervan variëren van huiselijk geweld en financiële problemen tot het ontbreken van een stabiel netwerk. Uit onderzoek blijkt dat 75% van deze jongeren een jeugdzorgachtergrond heeft. Jongeren zonder een stevig vangnet hebben geen perspectief op een betere toekomst en ervaren hun situatie als uitzichtloos, met gevoelens van onrust, eenzaamheid en minderwaardigheid tot gevolg.

Het Vergeten Kind

Margot Ende-van den Broek, directeur van Het Vergeten Kind, vult aan: “De overgang naar volwassenheid mag niet betekenen dat deze jongeren aan hun lot worden overgelaten. Zij verdienen een hoopvolle toekomst, een steuntje in de rug en een plek waar ze zich echt thuis kunnen voelen”.

In 2023 heeft Het Vergeten Kind door middel van de petitiecampagne ‘Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn’ 141.179 handtekeningen verzameld om de leeftijdsgrens van 18 jaar in de jeugdzorg los te laten. Deze petitie is overhandigd aan voormalig staatssecretaris van Ooijen (VWS), die opmerkte: “De verhalen van jongeren die dakloos worden op hun 18e zijn schrijnend. Dit moeten we niet willen in Nederland en dus moet dit direct stoppen.”

Kamers met Aandacht

Helaas gaat deze verandering te langzaam. Daarom besloot Het Vergeten Kind niet af te wachten, maar direct actie te ondernemen door kwetsbare jongeren onderdak te bieden met Kamers met Aandacht.

De campagne gaat op 15 juli van start met de boodschap ‘Een huisgenoot voor even, een ervaring voor het leven’ en richt zich op huiseigenaren met een groot hart en een klein beetje ruimte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio