De gemeente Westerkwartier breidt haar subsidieregeling voor energiecollectieven verder uit om duurzame initiatieven extra te ondersteunen. Sinds 2020 biedt de gemeente financiële ondersteuning aan energiecoöperaties, bewonersinitiatieven en VVE’s. Door de gestegen kosten en om duurzame initiatieven te stimuleren, heeft het college op 16 juli besloten de regeling te verruimen.
Aanpassingen in de subsidieregeling
Voortaan kunnen groepen om de twee jaar projectfinanciering aanvragen, in plaats van eens per vijf jaar. Voor het oprichten of door ontwikkelen van een coöperatie blijft de aanvraagtermijn eens per vijf jaar. Ook is het subsidieplafond verhoogd naar €30.000, met een maximum van €5.000 per aanvraag. De regeling is bedoeld om kosten te dekken die vaak gemaakt moeten worden voordat projecten kunnen starten, zoals het onderzoeken van de dakconstructie voor het plaatsen van zonnepanelen of notariskosten bij het oprichten van een energiecoöperatie.
Wethouder Bé Schollema: “Deze uitbreiding is essentieel om duurzame initiatieven te stimuleren. We vinden het belangrijk dat inwoners hun ideeën voor de energietransitie kunnen realiseren, en deze regeling ondersteunt hen daarbij.”
Succesvolle projecten en toekomstperspectief
De subsidieregeling heeft in het verleden al bijgedragen aan projecten zoals de oprichting van energiecoöperatie Ecowold in Grootegast en het plaatsen van zonnepanelen bij VVE Nienoordshaven. Met de aanpassingen wil de gemeente de energietransitie verder versnellen.
Meer informatie over de regeling is te vinden op westerkwartier.nl/subsidieregeling-energiecollectieven.