13.9 C
De Bilt

Plantestafette in Heiloo realiseert bloeiende bermen in Nieuw Varne

Voor de vijfde achtereenvolgende keer doet Heiloo mee aan de GroenSpoor plantestafettes in Noord-Holland. Op woensdag 2 oktober opent de gemeente Heiloo de plantestafettes, die tot eind november in achtereenvolgende weken worden georganiseerd in tien gemeenten. Gemeenten planten samen met hun inwoners, scholen, bedrijven en instellingen bomen, struiken, vaste planten en biologisch geteelde bollen aan voor meer biodiversiteit en een groene en sociale omgeving.

Bloeiende bermen

In Heiloo worden een aantal plekken op de Standerdlaan, waar nu nog alleen gras staat, omgetoverd tot bloeiende bermen, met bollen, inheemse kruiden en vaste planten. Dit sluit naadloos aan bij het onlangs vastgestelde groenbeleid van de gemeente Heiloo en moet een voorbeeld worden voor de rest van de wijk.

Bijna het hele jaar door zal er bloei zijn, en het wordt een geweldige plek voor vlinders, bijen en andere insecten. Dit is een duidelijk voorbeeld van een win-winsituatie: een plek voor bewoners om van te genieten en een ware oase voor insecten.

Langs de waterkant

Daarnaast gaan de deelnemers aan de plantestafette een nu nog wat saaie oever beplanten met planten die vroeger langs elke waterkant bloeiden, zoals de gele dotterbloem, roze zwanenbloem, snoekkruid en het wit-roze pijlkruid. Het doel is dat straks in de hele wijk deze mooie bloeiende bermen te zien zullen zijn.

Gastheer voor het evenement in de wijk Nieuw Varne is Magentazorg. Dit is het startpunt voor de plantactie in Heiloo. Woensdag 2 oktober om kwart over tien opent wethouder Antoine Tromp het evenement, waarna Landschap Noord-Holland uitleg geeft over wat je zelf thuis kunt doen om meer vogels, vlinders en bijen aan te trekken in je tuin. Het bedrijf Medigran geeft vervolgens tekst en uitleg over het inheemse zaaigoed dat wordt gebruikt, met als doel zoveel mogelijk bloei en biodiversiteit te realiseren.

Bewoners kunnen meedoen aan plantestafette

Daarna is het tijd voor actie: iedereen naar buiten! Wethouder Tromp geeft het startsein voor het planten aan de deelnemers: bewoners van Nieuw Varne, leerlingen van groep zes van basisschool De Duif, vrijwilligers van Groei en Bloei, en andere belangstellenden. Bewoners van Nieuw Varne worden dan ook van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn of om gewoon even een kijkje te nemen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio