18 C
De Bilt

Bijna 25 procent sporters wil eerder gaan slapen; belang betere nachtrust steeds meer erkend

Eerder naar bed toe: we nemen het ons vaak voor, al dan niet tevergeefs. Sporters hebben een betere nachtrust dan ook hoog op hun prioriteitenlijstje staan: bijna een kwart (22,35%) is hiermee bezig. Ook populair zijn beter eten, vaker sporten en minder alcohol drinken. Dit blijkt uit onderzoek van XXL Nutrition, uitgevoerd onder ruim 1000 sportschoolbezoekers.

  • Bijna 70% van de sporters maakte dit jaar goede voornemens
  • 86,8% houdt zich nog steeds aan voornemens
  • Tijdgebrek breekt hen het vaakst op (46,95%)

Van alle respondenten – ook de groep die minder dan drie keer per week naar de sportschool gaat en daarmee niet tot de groep fanatieke sporters wordt gerekend – heeft 68,8% dit jaar goede voornemens gemaakt op het gebied van sport en gezondheid. 88,6% houdt zich hier ruim na de start van 2024 nog steeds aan. Van het kleine clubje dat het al heeft opgegeven, of deels heeft opgegeven, is tijdgebrek (46,95%) de vaakst genoemde reden. Ook ‘te moeilijk’ (25,9%) wordt veel genoemd.

Populairste voornemens sporters

Gezonder eten is het meest populair als goed voornemen. Meer dan de helft van alle respondenten (51,1%) noemt dit voornemen. Ook onder de meest fanatieke sporters is dit het populairste voornemen (50,68%), gevolgd door onder meer eerder gaan slapen (22,35%) en minder alcohol drinken (20,88%).

Effect van slaap

Mathias Jansen, voedingsdeskundige bij XXL Nutrition, snapt dat wel. ‘Wie veel sport, is doorgaans ook veel met zijn of haar voeding bezig. We weten allemaal dat wat we eten effect heeft op onze gezondheid, net als het drinken van alcohol.’ Maar dat een significant deel van de fanatieke sporters zich ook richt op slaap vindt Jansen een gunstige ontwikkeling. ‘Het effect van een goede nachtrust op je gezondheid wordt chronisch onderschat.

Meer sporten leidt tot nog meer sporten

Opvallend is dat fanatieke sporters – in dit onderzoek de mensen die minimaal drie keer per week naar de sportschool gaan – als goed voornemen vaak zeggen nog meer te willen sporten. Van de groep sporters die 3 tot 5 keer per week de sportschool frequenteert, wil bijna de helft (49,66%) nog vaker gaan. En, bijzonder: van de groep die al iedere dag sport zegt 30,34% nog meer te willen sporten.

Over dit onderzoek van XXL Nutrition

Aan het onderzoek, uitgevoerd door XXL Nutrition, deden 1034 sportschoolbezoekers mee vanuit het hele land. 70,1% van de ondervraagden is man, 29,1% vrouw.

XXL Nutrition is marktleider op het gebied van sportvoeding en -supplementen. Het in Deurne gevestigde bedrijf, opgericht door René van der Zel, kent de laatste jaren een sterke groei. De producten zijn zowel in de eigen webshop, als in verschillende supermarkten en tankstations verkrijgbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio