5.3 C
De Bilt

De 4 mooiste plekken in provincie Groningen om te bezoeken deze vakantie

Groningen – We kunnen weer enigszins normaal op vakantie naar het buitenland, maar dat betekent niet dat dat ook moet. Veel Nederlanders hebben in coronatijd ontdekt dat er in eigen land ook nog genoeg te ontdekken en genieten valt. Ben jij van plan deze zomer in Nederland door te brengen? Zoek dan eens de provincie Groningen op, waar je kunt genieten van zowel reuring en historie als rust en een landelijke uitstraling. We bespreken vier van de mooiste plaatsen om te bezoeken in de provincie Groningen.

Groningen

Het onbetwiste hart van de provincie Groningen én het noorden des lands is natuurlijk de stad Groningen. Als je geen moeite hebt met een beetje stadse drukte (waaronder veel studenten), dan mag je Groningen echt niet missen. Niet alleen vind je hier het grootste aanbod aan winkels, horeca en musea, maar deze oude Hanzestad heeft ook een mooi historisch centrum dat gekenmerkt wordt door verschillende pleinen, kleine straatjes en waterwegen. Parkeren in Groningen in en rondom het centrum is geen probleem.

Niehove

Elsevier Weekblad koos in 2019 het Groningse dorp Niehove tot het mooiste dorp van Nederland. Met reden, want het piepkleine dorp dat gelegen is op een terp heeft zijn historische karakter prima weten te behouden. De oude kerk vormt het middelpunt, met in een cirkel daarom gelegen een aantal historische veelal agrarische woningen. Volg het Oebelepad het dorp uit voor een mooi uitzicht op het erg landelijk gelegen dorp. Niehove telt overigens precies één bed & breakfast en één restaurant.

Appingedam

In het westen van de provincie Groningen, onder de rook van Delfzijl, vind je het stadje Appingedam. Samen met de stad Groningen is het slechts een van de twee plaatsen in de provincie met historische stadsrechten in de provincie. Het centrum van Appingedam is een beschermd stadsgezicht, waar je onder andere de beroemde ‘hangende keukens’ vindt: uitbouwtjes van historische panden die boven het water van het Damsterdiep hangen. Maar het hele historische centrum, hoewel klein, is een mooie plaats om te bekijken en in te vertoeven.

Groningen 02 24
Bourtange

Bourtange

Nederland kent verschillende vestingsteden, maar Bourtange is een heus vestingdorp dat goed verstopt ligt in een westelijke uithoek van de provincie tegen de Duitse grens aan. Het dorp is van oorsprong een militaire nederzetting die van belang was tijdens de Tachtigjarige oorlog. Heden ten dage is heeft het een gerestaureerde historische vesting waar op verschillende momenten in het jaar activiteiten gehouden worden, maar waar je met goede planning ook van de charmante setting kunt genieten zonder over de hoofden te hoeven lopen.

Verder is de provincie Groningen rijk aan kastelen en kun je er ook uitstekend in alle rust fietsen. Een uitstapje naar Friesland is ook snel gemaakt, waarbij een bezoek aan Dokkum zeker aan te raden is!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio