10.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 maart 2023

Beleggen in aandelen voor beginners

Nu de spaarrente sterk is gedaald en investeren in een huis erg lastig is door de krapte op de huizenmarkt, kiezen steeds meer mensen ervoor om te beleggen. Ook door de corona crisis heeft beleggen een flinke vaart genomen, omdat veel aandelen hierdoor in waarde zijn gedaald. Inmiddels stijgt de waarde van aandelen weer voorzichtig, maar het kan nog steeds erg interessant zijn om te beginnen met beleggen. Voordat je begint met beleggen, is het noodzakelijk om je er goed in te verdiepen. Daarom vind je hier belangrijke informatie over beleggen voor beginners.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een manier om bedrijven te financieren en er zelf geld mee te verdienen. Door een aandeel te kopen, koop je een deel van het bedrijf. Als het bedrijf groeit, stijgt de waarde van het aandeel. Daarom kiezen veel mensen ervoor om te investeren in aandelen. Ondernemingen gebruiken aandelen om zichzelf te financieren. Het geld dat een bedrijf met aandelen ophaalt, is voor onbepaalde tijd onderdeel van het eigen vermogen van dat bedrijf.  Aandelen zoeken kan een hele uitdaging zijn. Er zijn veel aandelen op de beurs verkrijgbaar, maar beleggers hebben altijd een bank nodig om de aandelen te kopen.

Kies het juiste platform

Voordat je kunt beginnen met beleggen in aandelen, heb je een platform nodig, ook wel bekend als een online handelsplatform, de ‘effectenmakelaar’ of ‘broker’. Omdat banken vaak een hoge vergoeding vragen, doe je er soms beter aan om te kiezen voor een onafhankelijk platform. Ieder platform heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus neem hier goed de tijd voor.

Investeer een bedrag

Wanneer je het juiste platform hebt gekozen, kun je een bedrag overmaken naar dit platform. Vaak kan dat gewoon met een bankoverschrijving. Bij sommige platforms moet je een minimum bedrag overmaken. Bepaal hoeveel je wilt investeren, maar investeer in ieder geval niet te veel als beginner. Je kunt het bedrag later altijd nog verhogen.

Kies de juiste aandelen

Nu je het bedrag voor jezelf hebt bepaald, kun je beginnen met het selecteren van de juiste aandelen. Waarschijnlijk zijn er verschillende aandelen die je al kent. Zo zijn Tesla of Apple natuurlijk erg bekend. Je kunt er echter ook voor kiezen om lokaler aandelen te kopen, bijvoorbeeld van de Vegetarische Slager. Vraag je daarnaast ook af wat jij belangrijk vindt in een onderneming.

Zorg dat je op de hoogte bent van de missie en het imago van het bedrijf. Ben je bereid om het bedrijf financieel te steunen? Verder is het belangrijk om niet alles op één aandeel in te zetten, maar juist te investeren in verschillende soorten aandelen. Hierdoor verspreid je namelijk het risico. Wanneer je een selectie hebt gemaakt van aandelen, kun je vervolgens kiezen hoeveel je wilt investeren in die aandelen.

Verdienen met beleggen in aandelen

Om geld te verdienen met aandelen, heb je veel geduld nodig. Beleggen doe je voor de lange termijn. Of en hoeveel winst je maakt op aandelen, hangt onder andere af van je beleggingsstrategie, het risico dat je neemt en je kennis van beleggen. Wil je verdienen aan beleggen? Blijf jezelf dan bijscholen, wees verstandig en heb vooral veel geduld.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio