14.8 C
De Bilt

Besparen in het huishouden doe je zo: 8 tips

Door de stijgende energieprijzen worden zaken als het verwarmen van woningen, autorijden, maar ook essentiële huishoudtaken zoals het doen van de was flink duurder. De verwachting is ook niet dat de komende jaren zal stoppen. Daarom delen we graag enkele bespaartips voor het huishouden.

1. Let op het energielabel

Eerder vertelden we je op deze site al dat wasdrogers behoorlijke energieslurpers zijn. Zeker in de winter, wanneer je de was niet buiten kunt hangen om te drogen, wordt de wasdroger regelmatig aangezet. Een simpele oplossing is natuurlijk op je was alsnog binnen op te hangen, maar je kunt ook besparen op de droger zelf, al geldt deze tip voor alle huishoudelijke apparatuur.

Ten eerste is het bij het kopen van een nieuw apparaat natuurlijk slim op een goede droger aanbieding te scoren. Daarnaast is het belangrijk om bij je aankoop te letten op het energielabel, die doorgaans beter is wanneer je kiest voor een warmtepompdroger. Hoe beter het energielabel, hoe minder energie de droger verbruikt en dát merk je aan het einde van de maand weer aan je energierekening. Ook oudere of goedkope koelkasten, vriezers en vaatwassers zijn vaak energievreters waarbij het energielabel van groot belang is op het stroomverbruik.

2. Sluipverbruik voorkomen

Het is altijd slim om apparaten die je op dat moment niet gebruikt uit het stopcontact te halen. Er is namelijk altijd sprake van zogenaamd sluipverbruik, waardoor je energie verbruikt zonder het apparaat in gebruik te hebben. Je kunt hierbij ook kiezen voor een stekkerdoos met een aan-/uit schakelaar.

3. Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht

Dit lijkt misschien een beetje een open deur, maar daar is deze tip dan ook voor bedoeld. Zorg ervoor dat ramen en deuren, ook in huis, zoveel mogelijk gesloten zijn. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat de warmte naar de zolder gaat of dat je kamers aan het verwarmen bent waar dit niet nodig is. Dit zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken in de ruimtes waar je het wél lekker warm wilt hebben.

4. Zet de douche een graadje lager en beperkt de douchetijd

Het is natuurlijk heerlijk om lang onder een warme douche te staan. Toch is de douche een van de grootste verbruikers in huis. Je kunt eenvoudig besparen door de douche simpelweg een graadje lager te zetten, waar je zelf doorgaans niet zoveel van merkt. Probeer daarnaast je douchetijd functioneel te gebruiken en beperk de tijd die je onder de douche staat tot vijf minuten.

5. Geen halve wasmachines

Ook een wasmachine is doorgaans een van de grotere energieverbruikers in het huishouden. Wat echter veel voorkomt is dat een wasmachine aangezet wordt als bijvoorbeeld je favoriete trui of broek in de was zit, terwijl de wasmand eigenlijk nog niet vol is. Zeker in kleinere huishoudens gebeurt dit regelmatig. Probeer dus je was echt op te sparen totdat je de capaciteit van je wasmachine volledig kunt gebruiken, zodat je het stroomverbruik optimaal inzet.

Draai je toch graag kleinere wasjes? Dan is het aan te raden om bij een wasmachine kopen te kiezen voor een model met een kleinere trommel óf een model dat rekening houdt met het gewicht in de trommel en daar water- en wasmiddelverbruik op afstemt. In dat laatste geval blijf je echter natuurlijk onnodige stroom gebruiken. Ook kun je geld besparen door je kleding regelmatig op 30 graden te wassen.

6. Kies voor ledverlichting in huis

Inmiddels zijn de ‘ouderwetse’ gloeilampen bijna nergens meer te koop, maar als je hier nog gebruik van maakt in huis is het aan te raden deze in te ruilen voor ledlampen. Deze gebruiken namelijk significant minder stroom, terwijl ze net zoveel licht geven. Wist je dat je hiermee ruim €100 per jaar bespaart en gloeilampen de grootste energieverbruiker in huis zijn doordat ze vaak aan staan? Vind je het ‘kille’ licht van een ledlamp niet mooi? Kies dan voor een ledlamp waarbij je zelf de kleur en helderheid kunt kiezen of voor een zogeheten ‘warm white’ variant.

7. Isoleren kun je leren

Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder energie er verbruikt wordt. Je kunt dit natuurlijk groots aanpakken, door de vloer te isoleren of te kiezen voor spouwmuurisolatie. Je kunt echter al besparen door kleine te beginnen. Denk hierbij aan tochtstrips voor gaten en kieren of het plaatsen van borstels in je brievenbus. Ook het isoleren van je zolder met glaswol is vaak een relatief kleine investering die snel terugverdiend is.

8. Plaats aluminiumfolie achter je radiatoren

Heb je radiatoren in huis, maar duurt het toch vaak lang voor het lekker warm is? Dit komt doordat radiatoren vaak onnodig buitenmuren verwarmen, doordat ze hiertegen geplaatst worden. Een goede tips is om met schilderstape een stuk aluminiumfolie achter je radiator te plaatsen. Je ziet het (bijna) niet, maar dit zorgt ervoor dat de warmte weerkaatst wordt de woonkamer in, in plaats van dat je muren verwarmd worden. Zo heb je het sneller lekker warm en hoeft je verwarming dus minder lang te loeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio