15.8 C
De Bilt

Britse brigade rijdt door Nederland in konvooi

Binnenland – Van 8 tot en met 11 oktober rijden Britse militaire konvooien door Nederland. In totaal gaat het om 500 wielvoertuigen en 1.000 militairen die met de ferry aankomen in Hoek van Holland. De Britse troepen zijn op weg naar Noorwegen om daar deel te nemen aan Trident Juncture 2018, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. Defensie levert Host Nation Support (gastlandsteun) om de verplaatsing door Nederland in goede banen te leiden.

Britse konvooien

Vanuit Hoek van Holland worden de Britse konvooien door motorrijders van de Koninklijke Marechaussee begeleidt via Rotterdam en Utrecht naar de legerplaats in Stroe nabij Apeldoorn. Daar worden de Britse konvooien voorzien van brandstof, waarna zij hun tocht voortzetten en bij Hengelo Duitsland inrijden. Ook levert Defensie eten en drinken voor de konvooien en onderdak voor Britse kwartiermakers die deze week al arriveren.

Nederland ondersteunt op verzoek van Groot-Brittannië deze troepenverplaatsing. Defensie werkt in deze periode nauw samen met Rijkswaterstaat.

Black Rats

Het gros van de Britse troepen maakt deel uit van de 4e Infanterie Brigade de ‘Black Rats’ en hebben als thuisbasis Colchester in Zuidoost Engeland. Deze flexibele lichte brigade is volledig uitgerust met wielvoertuigen en beschikken onder meer over Foxhound, Husky en Landrover voertuigen en MAN-trucks. Met de verplaatsing van ruim 2.500 kilometer naar centraal Noorwegen, oefent de brigade een snelle wegverplaatsing over grote afstand. Op initiatief van Nederland wil de NAVO samen met de EU de militaire mobiliteit verbeteren. Militairen moeten sneller kunnen verplaatsen door Europa en worden nu nog gehinderd door wetten en regelgeving.

Trident Juncture

De NAVO-oefening Trident Juncture 2018 duurt tot in november. Ruim 40.000 militairen uit 30 landen, waaronder enkele NAVO-partnerlanden nemen deel. De NAVO test in de oefening de inzet van haar snelle reactiemacht. De oefening is daarmee een demonstratie van het vermogen en vastberadenheid van de NAVO om het grondgebied van de alliantie te verdedigen mocht dat nodig zijn. Nederland neemt met ruim 2.200 militairen deel aan de oefening afkomstig uit alle delen van de krijgsmacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio